”Jag vet att jag rider bästa hästen”

TRAV

I dag är det topp-galopp på Täby med superjackpott.

Fredrik Johansson rider alla sex avdelningar och hoppas att han sitter på en spik i Stockholm Cup.

– Jag vet att Appel Au Maitre är Skandinaviens bästa galoppör, säger han.

Foto: Kanal75
Skrattar sist på söndag? Fredrik Johansson tror i alla fall på seger med Appel Au Maitre i Stockholm Cup.

Skandinaviens två bästa hästar, Appel Au Maitre och Peas and Carrots, möts på söndag i Stockholm Cup International med 600 000 kronor i förstapris.

"Cupen" är ett internationellt Grupp 3 lopp, Sveriges största löpning som är öppen för alla hästar.

– Jag måste faktiskt hejda mig lite, jag känner mig nästan överoptimistisk på förhand, säger Fredrik.

Han fortsätter:

– En mjuk gräsbana och 2400 meter talar till vår fördel gentemot Peas and Carrots. Jag har ridit Grupp 1-lopp i Tyskland och jag vet att Appel Au Maitre är bra nog att vinna Grupp 1-lopp där, han är faktiskt ännu bättre än vad folk tror säger Skandinaviens mest meriterade jockey internationellt sett.

Han är full av lovord för den fyraårige fuxhingsten som blir favorit i årets Stockholm Cup (duon vann loppet med drygt åtta längder i fjol, Peas and Carrots tvåa).

Fredrik hoppas att hästens tränare Wido Neuroth inte ens har uteslutit Europas största gräslopp, Prix de l'Arc de Triomphe, som rids i Paris den 5 oktober.

– Man kanske inte kan åka dit med förhoppningar att vinna, men med en sådan här häst skulle jag tycka det vore jättekul att prova, om det går bra på söndag och om Wido känner för det. Men matchningen bestämmer givetvis Wido.

Men Appel Au Maitre har tävlat i Frankrike förut, då gick det inte bra för er?

– Nej, men då var han på väg ner i form och dessutom "pullade" han i loppet, han ville springa fortare än vad jag ville att han skulle göra. Glöm det loppet!

Tycker du som Wido Neuroth att Appel Au Maitre är Skandinaviens bästa galoppör?

– Ja. Jag vet att han är det, säger Fredrik Johansson.

Vad tycker du överlag om V65-hästarna som du rider på söndag?

– Det ser nästan lite för bra ut på pappret den här gången! Det är jättefina hästar.

Fredrik om söndagens chanser:

6 Cherokees Smoke (V65-1) har jag sett tävla, hon imponerar och tränare Patrick Wahls stall är i form. Normalt en bra chans. Men man ska alltid komma ihåg att ett tvåårigt sto som bara har startat på dirttrack tidigare kan få problem på en mjuk gräsbana.

3 Vas (V65-2) gör sin andra start sedan hon kom till Sverige från Sydamerika, hon visade lite form då men jag vet tyvärr för lite om henne för att uttala mig.

2 Double Up (V65-3) vann jag Oaks med senast jag red henne. Hon har nog bra chans nu också.

7 Wazir (V65-4) känner jag tyvärr inte till tillräckligt väl.

8 Tamburello (V65-5) har visat att han klarar mjuk bana bra och han måste streckas. Fast om jag vore spelare skulle jag strecka så många som möjligt, det här sprinterloppet är verkligen öppet!

9 Appel Au Maitre (V65-6) måste jag som sagt hejda mig själv för att inte bli överoptimist med. 2400 meter är perfekt och om gräsbanan blir mjuk som det verkar så måste jag tro på honom.

Fyra segrar tidigare

Fredrik Johansson säger att han verkligen ser fram emot söndagen.

– Jag rider även en jättefin arabhäst i ett lopp utanför V65:an och jag skulle inte vilja byta mina hästar i V65-loppen. Alla är nog värda streck, säger en ovanligt optimistisk Fredrik Johansson.

Han jagar karriärens femte seger i Stockholm Cup International.

Och med tanke på att det är super-jackpot på V65, med drygt sex miljoner kronor till en eventuell ensam vinnare kanske det är läge att luta sig mot någon med rutin?

Robert Okpu/Kanal75