”Bara pappskallar fattar ett så korkat beslut”

TRAV

Lärlingar som har vunnit 50 lopp får inte köra i lärlingsloppen längre.

Det bestämde STC och tränarföreningen i helgen.

Beslutet får Kari Lähdekorpi att gå i taket.

– Det är bara pappskallar som fattar ett sådant korkat beslut, dundrar han.

Foto: ALN
Kari Lähdekorpi.

Halmstadtränaren är mycket upprörd igen.

Förra veckan rasade han mot sin hemmabana gällande open stretch.

Nu går Kari Lähdekorpi till hårt angrepp mot STC – ytterligare en gång.

Anledningen är att man beslutat om en ny regel för landets lärlingslopp. De lärlingar som har vunnit 50 lopp blir utestängda ifrån lärlingsloppen. De hänvisas istället till att köra i riktiga proffslopp.

Kari Lähdekorpi har reagerat starkt mot det beslutet.

– Det är ett helt vansinnigt beslut. Varför ska man straffa de som är duktiga? Fattar dom inte att de lärlingar som har vunnit 50 lopp inte kommer att få några styrningar i proffsloppen. Hästägarna vill hellre att Örjan Kihlström kör än en lärling, säger Lähdekorpi.

STC:s ordförande Patrik Sandin är inte så insatt i frågan. Han väljer att kommentera den sparsamt.

– Det här har varit på tal en tid och syftet är att bredda deltagandet. Vi bedömer att eliten bland lärlingarna kan köra i proffsloppen, säger Patrik Sandin.

Så en lärling som exempelvis Johan Untersteiner, och många andra som har vunnit 50 lopp, anses alltså för duktiga för att köra mot andra lärlingar?

– Det var det du som sa. STC:s bedömning är att bredda deltagandet och släppa fram nya förmågor. Vi vill ge fler lärlingar som är duktiga chansen att komma fram.

”Jag är jävligt förbannad”

Kari Lähdekorpi håller inte alls med Patrik Sandin.

– Duger man till att köra travlopp kommer man alltid fram ändå. De som är duktiga har inga problem att slå sig fram med de nuvarande reglerna. Och de som inte duger de gör helt enkelt inte det. Då spelar det ingen roll att de slipper konkurrensen från de bästa lärlingarna.

– Det här är ett fruktansvärt kortsiktigt beslut. Det är vår tränarförening som har drivit frågan och det är bara pappskallar som fattar ett sådant korkat beslut. Jag är jävligt förbannad över att de gör så här. Usch, jag blev riktigt arg när jag fick reda på det är och det fortfarande.

Michael Carlsson/Minimedia

ARTIKELN HANDLAR OM