Slagen med ridpiska av sin konkurrent

Foto: Maths Nilsson/Kanal75
Maria Sandh och Per-Anders Gråberg.
TRAV

Stjärnjockeyn Per-Anders Gråberg döms för att ha rappat sin konkurrent med ridpiskan.

Jockeykollegan Maria Sandh fick ett tio centimeter långt märke på låret.

– Jag har aldrig slagit henne, säger Per-Anders Gråberg.

Efter en incident på Täby galopp den 22 juli har den rutinerade jockeyn Per-Anders Gårberg nu blivit dömd till avstängning i två veckor av Galoppöverdomstolen. Det var efter ett lopp som Gråberg enligt domstolen använde fysiskt våld mot jockeyn Maria Sandh. Sandh dömdes till 1 500 kronor böter i samma lopp för störning av Gråbergs häst.

”Brottet är allvarligt”

Den lokala Galoppdomstolen dömde Gråberg till 2.000 kr i böter för brott mot galoppsporten och nu har galoppöverdomstolen kommit med deras straff.

"Utredningen får anses visa att Per-Anders Gråberg, efter målgången i lopp 11 dagen i fråga har använt våld mot förstaårslärlingen Maria Sandh på grund av hennes ridning i löpningen. Det finns inte anledning att ifrågasätta hennes uppgift att han med sitt ridspö har gett henne ett rapp på hennes högra lår, vilket förorsakat ett ca en decimeter långt märke på låret. Brottet är allvarligt och straffet bör som Svensk Galopp yrkar skärpas väsentligt. Med ändring av lokala galoppdomstolens beslut bestämmer Galoppöverdomstolen påföljden till två veckors ridförbud. Straffet ska verkställas under tiden 15-28 september 2008."

”Är oskyldig”

Trots att Maria Sandh enligt domstolen hade ett decimeterlångt märke på höger lår anser Per-Anders Gråberg att han är oskyldig.

– Jag har aldrig slagit henne. Jag har skrikit på henne och tagit tag i henne, men aldrig slagit och det har jag sagt. Jag försökte överklaga i morse men det gick inte så det är väl bara att rätta in sig i ledet, säger Per-Anders Gråberg.

Maria Sandh är en av Sveriges mest framgångsrika galopplärlingar och har tagit 12 segrar och ridit in en halv miljon kronor i år. Hon tar nu det inträffade med ro och har inga hårda känslor kvar för Per-Anders Gråberg.

– Jag har inte så mycket att säga, jag har sagt min story till skiljedomstolen. Det är lugnt för mig nu, säger Maria Sandh.