”En bra dag på jobbet”

TRAV

Förra söndagen vann han Svenskt Travderby.

Om några veckor kan Timo Nurmos vinna Kriteriet.

Nu stack han emellan med en V75-seger och 350 000 kronor inkört i Skellefteå.

– En bra dag på jobbet, säger finländaren som sedvanligt firade med löpning och bastu.

Solvallatränaren följde upp derbysuccén med Sahara Dynamite på bästa sätt. Facit för stallets V75-hästar blev etta – tvåa – tvåa – fyra.

Mest gladde segern med Bob Hope. Det var också lite av revansch då fyraåringen gjorde en kolossal upphämtning i det finska Derbyt för några veckor sedan. Nu vann han enkelt från ledningen för Jorma Kontio.

– Hästen brukar nästan aldrig galoppera och jag vet inte varför han gjorde det då. Han sprang 1.13,5 i 2 500 meter och var otroligt bra. Det var en miljon kronor i första pris och det grämde mig lite att han inte fick vinna när han var så bra, säger Nurmos.

– Nu tyckte jag att han var vår bästa chans på förhand. Det här är en mycket bra fyraåring som har utvecklats en hel del i år. Vi tog det medvetet lugnt förra året och det har vi igen nu.

Nöjd – trots förlust

Däremot så vann inte storfavoriten Dude Kemp. Trots att han fick bestämma i ledningen hade han inget försvar mot Debbie Brodda den sista biten.

–Men jag tycker ändå att han var bra. Hästen gick nytt rekord, 1.12,4. Man ska tänka på att han har tjänat mycket pengar på kort tid och bara var en ”vanlig häst” när han kom till mig i våras.

Nurmos övriga V75-placeringar togs genom Flying Herkules andraplats i gulddivisionen, samt Welat Boko som blev fyra. Båda två avslutade strålande.

Timo Nurmos var själv i finska Torneå och körde en del av sina unghästar. Som vanligt firade han med en löptur i skogen och en bastu efter framgångarna. Nurmos är lika vältränad som sina hästar och drygade nu ut ledningen i V75-ligan.

– Det är lite överraskande att vi leder då vi mest har unghästar i stallet. Det är kul och stallet är i bra form, säger han.

Kan vinna Kriteriet

Om några veckor väntar Svenskt Travkriterium på Solvalla. Även i det största loppet för landets treåringar har Nurmos en het kandidat. Det är Yield Boko som är obesegrad efter sex starter.

– Det ska bli mycket intressant. Yield Boko är otroligt bra och både startsnabb, speedig och stark. Jag är inte rädd för att möta Maharajah och Reven d’Amour, säger han.

Michael Carlsson