Experterna: Han vinner Kriteriet

Foto: KANAL75
Thomas Nilsson, Fredrik C Widman och Hans G Lindskog.
TRAV

Maharajah, Reven D'Amour och Yield Boko.

Tre superlöften i treåringskullen – om några veckor möts de i Kriteriet.

– Om det stämmer att Maharajah slår Lie Detector med 20 meter i jobb så får de andra kämpa för att slå honom, säger tv-profilen Hans G Lindskog.

Om några veckor går Kriteriet på Solvalla.

Då ska de bästa treåringarna slåss om ett förstapris på 1,6 miljoner kronor.

Årets treåringskull ser starkare ut än någonsin. Men det är tre stycken superlöften som sticker ut.

Maharajah (Stefan Hultman) har visat enorma kunskaper och har lungor utöver det vanliga. Stefan Hultman låter lyrisk varje gång han pratar om sin häst och den annars så lugna Örjan Kihlström gråter glädjetårar när han vinner med hästen. Det enda minuset är att hästen är långsam från start – får han till kvickheten från start kan det vara världens bästa häst om några år.

Reven D'Amour (Björn Larsson) imponerade stort vid segern senast på Jägersro. Hästen satt då som sista häst men avslutningen var mäktig och Reven D'Amour vann på en mycket fin tid. En klasshäst som det lyser om och han tål att göra mycket jobb på egen hand. Stallet har, trots att han bara är tre år, jämfört honom med stallets superstjärna Giant Superman.

Yield Boko (Timo Nurmos) är efter sex starter fortfarande obesegrad och hästen verkar trots sin orutin kunna springa hur fort som helst. Senaste segern togs i måndags då han joggade undan till överlägsen seger. Björn Goop som körde hästen öste beröm över Timo Nurmos supertalang. Hästen har visat prov på startsnabbhet och skulle han nå ledningen i en Kriteriefinal så får de övriga jobbigt att plocka ned honom.

Men vem är egentligen bäst?

Trav365 frågade några av landets traxexperter vem de tycker är kungen i kullen.

Hans G Lindskog: Det är en fantastiskt bra kull men jag tror att Maharajah är den bäste. Om det är sant att han slår Lie Detector med 20 meter i jobben så får de andra kämpa för att slå honom.

Thomas Nilsson: Det är tre fantastiskt fina hästar men jag måste säga att Maharajah är den som är bäst. Han har imponerat mest men det ska sägas att de andra två också imponerat. Det blir mycket intressant se de mötas.

Göran Borgås: Det blir en häftig strid i Kriteriet. Maharajah verkar vara något utöver det vanliga. Jag har aldrig hört Stefan Hultman och Örjan Kihlström så nöjda med en häst någon gång och hästen verkar ju aldrig kunna bli trött. Jag säger Maharajah.

Lennart Forsgren: Alla tre har varit fantastiska. Jag körde mot Yield Boko senast och han bara försvann från resten av fältet. Det var ett billigt lopp men han gjorde det riktigt bra. Alla har imponerat men jag sticker ut hakan och säger att jag tror på Yield Boko på grund av startsnabbheten.

Fredrik C Widman: Maharajah får sägas vara den bästa. Det är en fin kull och alla tre hästarna är riktiga toppar. Maharajah är inte överlägsen men han är den bäste. Men det kommer inte att bli någon läggmatch.

Anton Lundqvist: Jag gillar Reven D'Amour men Maharajah kan man inte gå ifrån. Han joggar 1.13 sista varvet igår och såg helt oberörd ut och han kunde nog fortsatt i den farten ett varv till.

ARTIKELN HANDLAR OM