”Jag är inte så lite fräck”

TRAV

Jaded i två raka?

Eller så blir det som vanligt… Frankrike vinner.

Åby Stora Pris i två heat garanterar spänning.

Mitt bästa drag i omgången är streckad på nio procent.

Jag är inte så lite fräck och spikar henne.

Åby Stora Pris på Åby i morgon avgörs även i år i två heat på V75. Vinner olika hästar väntar skiljeheat. Förra året var det Giant Superman som avgjorde i ”sudden” mot franske Oiseau de Feux.

Det kan bli en liknande duell nu. Jag anar att Jaded och L’Amiral Mauzun möts efter att han vunnit varsitt heat. Men säkert är det inte – det kan lika gärna bli två andra hästar. Det är inte lätt att vara spelare såna här gånger.

För hur ska man veta hur kuskarna tänker? Det vet vi knappt i vanliga fall; nu ska vi plötsligt ta hänsyn till hur det gått för dem i första heatet (V75-1) när vi streckar i V75-5. Nästa år kanske vi skulle få markera antalet streck vi vill ha i femte, utan att behöva välja hästar – det gör vi efter V75-1. Eller, jag vet inte, det går säkert inte att genomföra.

Vrålpullade

V75-1 är alltså det första heatet i Åby Stora. Allt talar förstås för att Jaded leder från start till mål. Han var overkligt bra senast när han vrålpullade sig runt i Sundsvall Open Trot och ändå blev tvåa. Nu borde han kunna tokrusa till seger över 1 640 meter. Att spika är inte fel, massor talar för honom. Men – fransmannen, han som vann Elitloppet förra året och som knep både Oslo Grand Prix och Hugo Åbergs Memorial i år, är ju med. L’Amiral Mauzun är inte rolig att ha flåsandes i nacken i sista kurvan. Och jag gissar att det är just vad Jaded kommer ha. Så det fick bli två streck på min kupong.

Heat två, V75-5, är inte lättläst/lättlöst. Steinlager är den spontana vinnaren. I heat ett lär det handla om ”skor, backa och defensivt”. Här lutar det åt ”barfota, gasa och offensivt”. Jag väljer ändå att gardera vilt och är livrädd för både L’Amiral Mauzun och Jaded. Jaded går hur bra som helst bakifrån, glöm inte det.

Halvdöv

Spikarna är tre och den mest givna är Brioni i V75-7. Att Joakim Lövgrens stjärna ska förlora från innerspår bakom bilen är långsökt. Hästen är blixtrande startsnabb och jättekapabel. Senast var han både rostig och halvdöv när han stannande till i ledningen men ändå vann. Nu kommer han att höra bättre och formen är vässad. Det här blir inte ens spännande.

Teaser Elegance (V75-2) är rena fartvidundret och om han bara hamnar någorlunda vettigt till tar han inte stryk. Senast blev han visserligen bara tvåa men då mötte han B.B.S.Bigtrade (som är grym) som hade fått bestämma i spets. Teaser gick ändå 10,5 sista 1 000 med överljudsfart på sista bortre.

Det bästa kommer sist: chansspiken och omgångens roligaste drag. I V75-3 har jag fått för mig att I Have to Dance är klar till ett högt odds och fint V75-rens. Just nu är hon streckad på låga nio procent och det är helt fel. Under sommaren tog hon två imponerande segrar över lång distans (som nu) efter att ha dragit sönder allt från ledningen.

Springspåret på tillägg är perfekt, särskilt när det bara är fyra hästar på start – då har hästarna innanför I Have to Dance kortare ansats.

Så här gäller det bara för pricksäkre Jörgen Sjunnesson att ladda och gasa tills han sitter i ledningen. Sen kan Golden Tilly och Cadeau K. gå hem och dra något gammalt över sig…

FAKTA

Micke Nybrinks system och tips

V75-1: 1, 3 (res 4–5)

V75-2: 5 Teaser Elegance (res 11–6)

V75-3: 10 I Have to Dance (res 13–12)

V75-4: 1, 2, 4, 5, 6, 7, 9, 11 (res 8–3)

V75-5: 2, 3, 4, 5, 6, 7 (res 1–2)

V75-6: Alla tolv hästarna (res 2–1)

V75-7: 1 Brioni (res 3–10)

1 152 rader/576 kronor

Helgens tips

1. 10 I Have to Dance (Åby, V75-3) Stark som en rysk kulstöterska. Drar sönder allt?

2. 5 Nice F.H. (Åby, V75-4) Talang i elddop. Bortglömd och given luring.

3. 2 Fortune Access (Åby, V75-6) Fast med rubbet sparat på slutet. Nu eller aldrig

Micke Nybrink