”Finders Keepers taggad som sjutton”

Foto: KANAL75
TRAV

Finders Keepers är en av favoriterna i Åby Stora Pris.

Åke Svanstedt kan dessutom vinna ytterligare ett par V75-segrar.

– Don't Stop är min bästa chans. Han tror jag leder hela vägen, säger Svanstedt.

Axevalla-tränaren har det väl förspänt inför Åbys V75-tävlingar.

Störst intresse tilldrar sig Finders Keepers i Åby Stora Pris. Svanstedts stjärna har haft en enorm utveckling i år. Han kommer närmast från seger i Jubileumspokalen och Årjängs Stora Sprinterlopp. Bara i år har hästen tjänat 3,1 miljoner kronor. Tidigare var Finders Keepers mest en ”vanlig häst”.

Vad är främsta orsaken till de plötsliga framgångarna?

– Vi har ändrat en del både när det gäller tävling och träning. För det första gäller det att inte starta honom så ofta. Han har tidigare varit ömtålig men nu håller vi efter och behandlar hästen så fort han får känning någonstans.

– Dessutom blir han extra taggad när han har haft ett uppehåll på någon månad. Att inte starta så ofta gör hästen gott både fysiskt och psykiskt, säger Åke Svanstedt.

Men tillägger också:

– Fast jag hade aldrig kunnat drömma om den här utvecklingen. Han har blivit en otrolig kämpe i loppet och även höjt sin grundkapacitet.

”Känns taggad som sjutton”

Finders Keepers har inte startat på en dryg månad inför Åby Stora Pris. Det är alltså ett medvetet uppehåll för superhästen.

– Ja, han har bara tagit det lugnt och tränat på lite försiktigt efter Jubileumspokalen. Han brukar vara löpsugen efter ett uppehåll och känns taggad som sjutton.

– Det är ett stenhårt lopp nu och L'Amiral Mauzun ska väl vara favorit. Men så bra som min häst har varit tror jag på lite chans om det klaffar. Han är riktigt snabb ut de dagar han är på rätt humör. Men det är inget man känner förrän man kör upp bakom bilen.

– Hästen har så pass bra hovar att han klarar barfotakörning om det skulle bli tre heat. Jag tror heller inte att det är något problem med tre lopp samma dag. Däremot har han lite sämre statistik över sprinterdistans. Jag tycker att han är klart bättre över 2100 meter, säger Svanstedt.

Don't Stop går inte att stoppa

Du har ytterligare ett par mycket intressanta hästar till start inom V75. Rangordna och kommentera deras vinstchanser.

– Jag tycker att Don't Stop (V75-4) är min bästa chans. Han var kraftigt förbättrad senast efter att ha svikit en del tidigare. Då vann han från ”dödens” med krafter kvar och var riktigt bra. Han är snabb ut och jag försöker hålla ledningen från innerspåret. Det blir återigen barfota runt om och jag har feeling för att han leder hela vägen.

– Teaser Elegance (V75-2) gjorde ett kanonlopp senast via ett mycket snabbt sistavarv. Normalt sett borde det vara en mycket bra chans här. Men det är en speciell häst som måste köras på ett visst sätt. Han är ruggigt vass på speed och måste köras i ryggar så länge som möjligt. Det går inte att ladda från start för då finns risken att han blir het och ”pullar” bort för mycket krafter. Hästen har tidigare haft problem att få luft när han har blivit hetsig och är även opererad i halsen för det. Men kan heller inte köra fram hur som helst i loppen utan det är som sagt på speed han ska komma. Det får inte gå i 1.18 - 1.19-tempo första varvet för då blir det svårt att ta något till slut. Men blir det bara någorlunda fart på tillställningen måste han ses med bra chans. Barfota runt om som vanligt.

– Ocre Mancellerie (V75-3) är i bra form och gick en bra slutrunda senast. Han är stark och passar bra över den långa distansen. Men jag tycker att han möter för bra hästar för att han ska ha någon het vinstchans.

Michael Carlsson/Minimedia