”Loppen i Sverige är ganska tråkiga”

Foto: KANAL75
TRAV

Jean Michel Bazire har dominerat storloppen totalt i år. Den franske travkungen ger sällan intervjuer men gör ett undantag för Sportbladet.

Här berättar Bazire om varför han tycker att svenska travlopp är tråkiga, varför open stretch är bra, samt att han är här för att vinna Åby Stora Pris.

– L’Amiral Mauzun vinner i två raka heat.

Kaxigheten är det inget fel på och självförtroendet är på topp. Jean Michel Bazire, 37, har två makalösa säsonger bakom sig och har sopat rent i de europeiska storloppen.

I Sverige har superkusken vunnit Elitloppet och Hugo Åbergs Memorial i år. Han har dessutom tagit hem Finlandia-Ajo, Kymi Grand Prix (Finland), Lotterian (Italien), Forus Open (Norge) och Prix de France.

– Det har varit ett fantastiskt år och mitt absolut bästa som kusk. Det fungerar bra att köra i Skandinavien och jag har en bra relation till Sverige. Men själva loppen här är ganska tråkiga. Speciellt över 1600 meter. Det är lite som i Italien och ganska enahanda. I Frankrike händer det betydligt mer i loppen.

”Mer körning i Frankrike”

Hur skiljer det sig att köra i Frankrike gentemot Sverige?

– I Frankrike kan du göra ett misstag och ändå reparera det. Det är ofta långa lopp och stora banor. Om du gör ett misstag i Sverige är du borta direkt.

– Det är mer körning i de franska loppen och jag måste säga att jag gillar dem bättre. De är betydligt roligare att titta på och det är sällan någon som sitter fast. Därför tycker jag att open stretch (ett extra invändigt spår över upploppet) är bra. Då får alla chansen till slut.

Vilka kuskar har du störst respekt för i Europa?

– Mina tuffaste motståndare är Jos Verbeeck, Pietro Gubellini och Örjan Kihlström.

”En fantastisk häst”

På lördag är Bazire tillbaka i Sverige för att vinna Åby Stora Pris. Han kör fjolårets elitloppsvinnare L’Amiral Mauzun. Jean Michel Bazire är säker på vem som vinner det här storloppet.

– L’Amiral Mauzun vinner i ­två raka heat. Det är en fantastisk häst och jag har inte så stor respekt för motståndet.

– Hästen var även bra i senaste starten trots att han inte vann. Han hakade ihop med en annan konkurrent vid ingången till upploppet och där försvann segern. Det är fantastiskt att han fortfarande kan hålla toppformen efter en så lång säsong.

Till sist; beskriv dig själv med ett fåtal ord.

– Jag är en person som tänker mycket. Jag är väldigt explosiv och det går undan när jag väl bestämmer mig för något. Och så har jag ett enormt bra självförtroende.

Michael Carlsson