Doldisen som gör succé i USA

”Ett äventyr jag inte kunde säga nej till”

Foto: KANAL75
Framgång Henrik Hollsten gör succé i USA.
TRAV

Travtränaren Henrik Hollsten, 32, skördar allt större framgångar som ansvarig för Jean-Pierre Dubois satsning i USA.

– Det här är ett äventyr jag inte kunde säga nej till.

Efter fem år i Italien och två år i Frankrike hos Jean-Pierre Dubois flyttade Henrik Hollsten hem till Sverige för att satsa på en egen tränarkarriär.

Det började också snyggt med bland annat en finalseger på V75 elitloppshelgen 2007 med B.W.T.Theone. Men innan slutkursen på Wången (och en svensk proffslicens) fick han ett erbjudande han inte kunde säga nej till och för knappt ett år sedan bar det av till USA tillsammans med flickvännen Maria Flink.

Åter var det franske stortränaren och uppfödaren Jean-Pierre Dubois som ville använda "Henkes" tjänster som unghästtränare.

Tränade fram Daguet Rapide

Kanske inte så konstigt eftersom Skarakillen i högsta grad varit inblandad i flera av Jean-Pierre Dubois bästa hästar som Daguet Rapide och Varenne.

– Äh, Varenne behöver man väl inte nämna. Jag var med och skötte och tränade honom lite som tvååring. Däremot tränade jag fram Daguet Rapide och fick sedan även ansvaret som skötare för honom som fyraåring, säger Henrik Hollsten.

Just för dagen befinner sig Henrik Hollsten med fem hästar och tävlar i Kanada, kvar i USA finns tio hästar som tävlar i Kentucky.

– Vi har även ett 20-tal ettåringar på väg in.

Hambletonian nästa?

Jean-Pierre Dubois drömmer om Hambletonian och även om Henrik Hollsten alltid ligger lågt så kan tvååriga Reinsman Hanover vara en häst för storloppet nästa år. I helgen som gick visade hingsten härliga fartresurser när han vann revanschloppet i William Wellwood Memorial på Mohawk Racetrack i Kanada. Segertiden 1.13,1 ska jämföras med segertiden 1.14,1 som räckte i den stora finalen.

– Min häst galopperade i försöket och missade finalen. Men kusken Luc Ouellette visste vad han gjorde för fel i kvalet och han lovade mer eller mindre seger i revanschloppet. "Den här hästen har en fruktansvärd speed, så det spelar ingen roll hur jag kör, han kan avgöra när jag vill", sa han till mig före loppet, berättar Henrik Hollsten.

Fjärde snabbast i kullen

En annan av stallets hästar som tagit stora kliv på slutet är Yalta Hanover. Det treåriga stoet tog en övertygande seger natten till fredagen svensk tid när hon vann på 1.11,5 på The Red Mile i Kentucky.

– Hon har 1.10,6 som rekord och är det fjärde snabbaste stoet i kullen efter Lantern Kronos, Diana Hall och Snow White, säger Henrik Hollsten stolt.

KANAL75

ARTIKELN HANDLAR OM