”Jag vet var gränserna går”

TRAV

Han plockar fram stjärna på stjärna.

Hästägarna står i kö.

Men Kent Knutsson vägrar bli proffs och nöjer sig med en liten rörelse av hög kvalité.

– Det skulle vara trångt på toppen om det bara var att träna hårt som var lösning.

Foto: KANAL75
Kent Knutsson med Time De Luxe.

På söndagen avgörs V65 på Vaggerydstravet.

Proffsige amatören Kent Knutsson är störste profilen på den småländska travbanan. Med landets högsta segerprocent och en sällsynt förmåga att plocka fram nya segermaskiner är han samtidigt en av trav-Sveriges mest spännande tränare.

De senaste fem åren har stallet en segerprocent på 37,5.

Fakta är att samtliga hästar på träningslistan som startat även segrat i sin debut!

– Är det så...ja, det är nog ingen slump. Går man tillbaka och tittar skulle jag gissa att 98 procent av mina debutanter vinner, säger Kent Knutsson.

Frågan är självklar. Vad är hemligheten?

– Det finns ingen. Men jag kan säga så mycket att mina hästar ska vara förberedda, de ska helt enkelt vara klara som jag vill ha dem när jag startar dom. Det är det viktigaste - att de är förberedda.

Hård träning?

– Det där är en klyscha. Folk säger: "Du som tränar så hårt". Hur vet dom det? Det är just det som jag inte gör. Jag vet var gränserna går. Givetvis måste man träna för att bli bra, men känner man inte gränserna kan det lätt bli överträning och skador. Det skulle vara trångt på toppen om det bara var träna hårt som var lösning.

Individuell träning

Kent Knutsson poängterar istället vikten av att lägga upp träningen för varje häst individuellt.

– Det är i alla fall så jag jobbar. Det är även därför jag inte vill ha något storstall. Jag skulle kunna ta in 100 hästar och bli stortränare, men jag skulle inte lyckas. Det skulle inte passa mig.

På träningslistan finns i dag elva hästar.

– Det kan vara både frestande, och mycket svårt att säga nej, när folk vill att jag ska träna deras hästar. Men jag har accepterat att ha den mängd hästar jag klarar, bättre med kvalité än kvantitet, säger Kent Knutsson.

Alla travälskare minns segermaskinen och fenomenet Max Flukt.

När han försvann trollande Kent Knutsson genast fram en ny stjärna - Västerbo Paradise som är obesegrad efter 13 starter.

Det pratas redan om Elitloppet för fyraåringen.

– Det är inte jag som pratar Elitloppet utan media. Det jag sagt är att vi siktar som vanligt på den helgen - det är det roligaste på hela året. Och har man fått uppleva det gång på gång så...men det finns flera stora lopp att vara med i.

Men hur blir det då?

– Har jag en häst som duger och jag får en inbjudan - då tar jag chansen. Jag har tackat nej en gång tidigare till Elitloppet och det gör jag inte om.

En annan talang i stallet är Zippe Chip. Treåringen, som är obesegrad felfri, kvalar till Svenskt Trav-Kriterium på onsdag.

– Jag tycker han var osannolikt bra efter galoppen senast. Det här är en häst som jag har mycket stora förhoppningar på. Är han i det skicket som senast, och felfri, får de hålla sig i hatten...

Innan dess är det V65-tävlingar på hemmabanan Vaggeryd på söndagen. Kent Knutsson har med en häst inom streckspelet som kan öka på stallets snygga siffror.

– Time de Luxe är en fantastiskt bra häst i sina ljusa stunder. Han har bra segerstatistik och sprungit bra tider. Men han var klart sämre sist och jag tror att det handlade om ett formtapp. Jag vet inte riktigt var jag har honom för dagen, men att han har kapacitet att vinna det här loppet tvekar jag inte om.

KANAL75

ARTIKELN HANDLAR OM