”En ruggig och märklig grej”

TRAV

Erik Adielsson kör alltid med säkerhetsväst i loppen.

Men vid det sista loppet på lördagens tävlingar glömde han ta på sig västen och då inträffade en olycka.

– Det var en ruggig och märklig grej, berättar han.

Foto: ALN

Det var under det sista loppet på Åbytravet under lördagen som olyckan inträffade. Erik Adielsson och Steen Juul krokade ihop med varandra och bägge kuskarna ramlade ur sina vagnar.

Bägge klarade sig utan några allvarligare skador, även om Erik Adielsson har ont i kroppen dagen efter olyckan.

– Jag har lite ont i nacken och är allmänt stel. Men jag är oerhört tacksam att det inte blev värre. Först kände jag att det här kommer bli en lång konvalescenstid. Men jag ska gå till en läkare i veckan, säger han.

Använder väst

Sedan tre år tillbaka kör Erik Adielsson med säkerhetsväst i alla lopp.

Men den här gången hade han glömt att ta på sig västen och då inträffade plötsligt en olycka.

– Jag har alltid väst annars. Så det är klart att det är en ruggig och märklig grej. Jag hade tagit av mig den eftersom det var flera lopp som jag inte skulle köra i. Så det var mitt eget fel, säger han.

Enligt honom är det inte många kuskar som använder sig av säkerhetsvästar i loppen.

– Det är ganska ovanligt. Men det är en utsatt situation som vi har där vi hoppar upp och ner varje dag. Om fem till tio år tror jag att det kommer att vara självklart med väst i loppen. Som för 50 år sedan körde man med keps istället för hjälm, men i dag är det naturligt att ha hjälm, säger han.

Tycker du att alla kuskar skulle ha en säkerhetsväst?

– Det är svårt att säga. För mig är det en självklarhet, men sedan är det upp till var och en. Jag kör alltid med den. Det har kommit till en punkt där det känns konstigt att inte ha den på sig.

Hästen som han körde, Bull Trap, skenade omkring på banan efter olyckan innan den till slut ramlade.

– Den har tagit händelsen relativt bra och det gick mycket bättre än jag trodde. Jag tror inte att det ska vara några problem att köra den i framtiden. Det är en så pass förnuftig häst, säger Erik Adielsson.

ARTIKELN HANDLAR OM