”Sämsta jag sett”

TRAV

Det sägs att tomten ­kommer från Finland.

Men det är fel.

Han kommer från Frankrike och ­heter Jean Michel Bazire.

L’Amiral Mauzun kunde inte förlora skilje­heatet av Åby Stora Pris. På förhand. Men Bazire lyckades hitta ett sätt.

Jean Michel Bazire var så säker på att vinna båda heaten att han hade bokat en flygresa hem till Paris redan klockan 17.00.

Redan i det första heatet svarade han för en pajasartad styrning. Bazire satt kvar i andra utvändigt när Giant Superman avancerade i tredjespår 600 meter från mål. I sista sväng upptäckte Bazire faran att bli instängd och flyttade – precis som han gör på Vincennes – Fredrik B Larssons häst ut ett spår. L’Amiral Mauzun nådde mållinjen som etta men blev korrekt diskvalificerad för trängning. Bazire jublade säkert när han såg bötesbeloppet; tre dagars avstängning och 5?000 kronor i böter. Det borde ha varit det dubbla.

I stället skrällvann Garland Kronos från spets. Hästen som alla såg som ­ut­fyllnad, inklusive konkurrenterna.

I det andra heatet körde Bazire som en svärmorsdröm. Han tog det lugnt i början och lät konkurrenterna agera. Från andra utvändigt attackerade han i sista sväng och sen var det som en promenad i parken för den vinnande fransmannen.

”Han har en procents chans”

Inför det avgörande skiljeheatet mellan L’Amiral Mauzun och Garland Kronos trodde alla att det skulle bli fransk seger. Precis som vanligt i de skandinaviska storloppen de senaste åren. Stig H Johansson ut­tryckte det väl i Vinnare V75 i TV4: ”Garland ­Kronos har en procents chans att vinna, och då har jag tagit i.”

Stig H hade fel.

När Bazire deltog i storlopp här i Norden för fem år sedan agerade han som en ­tomte. Allt blev fel. Han blev bortkollrad av de svenska toppkuskarna. Men under de två senaste åren har han varit felfri. Han är dubbel Elitlopps- och Hugo Ågbergs-vinnare. Men i går, i Åby Stora Pris, tog han återigen på sig den röda dressen med vitt skägg.

Det var en av de sämsta, nej, det var den sämsta, styrningen jag har sett i ett storlopp under mitt 30-åriga travliv.

Han hade kunnat svara ut Garland ­Kronos i startsrusningen och fått spets, han hade kunnat lägga sig utvändigt sista varvet, ­eller sista halvvarvet och ändå vunnit ­loppet. Nu lät han Lutfi Kolgjini göra första draget ­genom ett kraftigt speedryck 600 ­meter från mål. Sen fick Bazire panik.

Ingen skugga över Garland

Nu fick L’Amiral Mauzun jaga i stället för att sitta med trumf på hand. Ingen skugga över Garland Kronos och Lutfi Kolgjini som svarade för en taktiskt fulländad prestation. Men det hade aldrig gått vägen om inte ­jultomten från Frankrike hade varit på ­besök.

Brioni är en blivande stjärna. I går fick han en elak inledning, press mitt i loppet och en tuff utmaning till slut. Ändå vann han på ett övertygande sätt. På klasshästens sätt.

Joakim Lövgren har en ädelsten i sina händer, om han putsar den rätt har han en världsstjärna i sitt s

Johan Edlund