Luddes påhopp på journalisterna

Foto: KANAL75
Lutfi Kolgjini vann Åby Stora Pris med Garland Kronos. Men snacket efter loppet handlade mest om Jean Michel Bazires kuskinsats bakom L'Amiral Mauzun.
TRAV

Garland Kronos och Lutfi Kolgjini vann Åby Stora Pris.

Men eftersnacket handlade mest om Jean Michel Bazires kuskinsats bakom storfavoriten L'Amiral Mauzun.

– Svenska travjournalister börjar bli som italienska fotbollsjournalister. De bara klagar och klagar, säger Lutfi Kolgjini.

Åby Stora Pris blev precis så spännande som alla hade hoppats på.

Körning i loppen, journalister som sågar kuskar, diskningar och irriterade fransmän.

Storloppet hade precis allt.

Garland segrade

När krutröken lagt sig så stod Lutfi Kolgjini och Garland Kronos som slutsegrare. Det första heatet vann Garland Kronos efter ledning runt om. I det andra heatet galopperade hästen utan chans på segern. I stället vann den franske demontravaren L'Amiral Mauzun.

Garland Kronos och L'Amiral Mauzun gjorde sedan upp i ett skiljeheat där fransmannen startade som storfavorit. Lutfi Kolgjini sände Garland Kronos direkt till ledningen och sedan kunde han knappt men säkert hålla undan till en mycket överraskande seger.

Efter loppet så var den stora snackisen Jean Michel Bazires kuskinsats bakom storfavoriten L'Amiral Mauzun. Många experter tyckte Bazire kört för avvaktande.

Grattis till segern Ludde, hur är läget?

– Jo tack, det är bra. Jag tog sovmorgon till klockan åtta idag men nu är det full rulle.

Trodde du på någon segerchans i det första heatet?

– Jag trodde det skulle bli svårt men chansen fanns där. Jag vet att Garland Kronos har viljan och styrkan och jag tror alltid på chans när jag kör ut med en häst till ett lopp. Det är så jag fungerar.

När bestämde du dig för att köra i ledningen trots att du stod i över 30 gånger pengarna?

– Jag trodde på förhand att det skulle bli svårt att ta en längd på Jaded. Men jag såg tidigt att han vinglade lite så då bestämde jag mig för att ladda av från start. Det var bara jag som laddade rejält.

Hur var tankarna inför skiljeheatet med L'Amiral Mauzun?

– Jag gick och grubblade lite innan loppet. Jag visste att Bazire inte ville ha spets. Den hästen har jag kartlagt och han går bara på kort speed. Då är han våldsamt snabb. Han har en ruskig speed men måste få spara den. Så jag förstod att jag skulle få spets om jag laddade av från start. Sedan så visste jag att jag någonstans i loppet måste göra ett ryck för att skaka av mig honom. När jag visslade på honom på bortre långsidan så small det bara till. Det är extremt svårt att ta längder i så hög hastighet och vi avslutade 1.05,5 sista 600 metrarna och då är det väldigt svårt att plocka ner min häst.

Vad säger du om att media sågade Bazires kuskinsats bakom L'Amiral Mauzun?

– Det är så felaktigt det kan bli. De svenska travjournalisterna börjar bli som italienska fotbollsjournalister. De bara klagar och klagar. De sågar en fransk kusk istället för att hylla mig. Vad fan vill de? Ville de att Bazire skulle vinna loppet? Jag ser det här som en seger för svensk travsport. Jag tycker att det är mycket mycket märkligt hur journalisterna agerar.

Vad beror Garland Kronos enorma utveckling på?

– Hästen har alltid haft kapacitet men det är nu på sistone han bjudit till och skött sig. Som tvååring var han före Going Kronos i utvecklingen. Jag har haft honom sedan han var ett år och jag vet att hästen mår bra av en sådan här seger.

Vad väntar för Garland Kronos nu?

– Nu ska han få tre veckor men enbart mys. Han kommer få ha det bra och sedan känner jag på honom i jobb om ungefär tre veckor. Då beslutas om han ska få starta mer i år eller om han ska få en ordentlig vintervila.

Är du väldigt noga med att dina hästar ska må bra?

– Ja, tänk om jag kunde ha det lika bra som mina hästar har det. Jag tycker det är A och O att hästarna ska må bra. Det är min skyldighet att de ska må bra och trivas med livet, säger Lutfi Kolgjini till Trav365.