Så ska Maharajah vinna Kriteriet

Foto: KANAL75
TRAV

På onsdag är det dags.

Då ska de bästa treåringarna göra upp i Kriteriekvalen.

Storfavorit till segern: Maharajah.

– Spår tio för Maharajah är inte så tokigt, säger hästens tränare Stefan Hultman.

Nu på onsdag är det en av de största tävlingsdagarna på Solvalla under året.

Då ska de bästa treåringarna göra upp om tolv platser till finalen av Kriteriet som avgörs första helgen i oktober.

Det blev sex stycken försök och de två bäst placerade ur varje lopp går vidare till den stora finalen.

Maharajah favorit

Storfavorit till segern är Stefan Hultmans Maharajah som startar från spår tio i sitt kval. Hästen får ses som storfavorit på förhand och tränaren är mycket optimistisk inför onsdagens kvallopp.

– Jag tycker faktiskt spår tio kan vara ett bra spår för honom. Maharajah är inte så spårberoende och jag har hellre spår tio än spår långt ut på vingen. Nu vet vi att han slipper tredjespår in i första sväng. Örjan kör nog till när körningen där framme lagt sig och de flesta vill nog ha rygg på min häst, säger Stefan Hultman.

Hur kommer han tränas fram till onsdag?

– Tanken är att inte ändra på något. Det blir vanlig träning och han kommer gå lugna jobb fredag och måndag. Min tanke är att inte toppa honom för jag litar så pass mycket på hästen och det är lätt att matcha en så här pass bra häst. Huvudsaken är att han är glad och pigg fram tills onsdag.

Är du nervös?

– Inte nu, men jag kommer att bli.

Nio stycken kvalar

Men det är inte bara Maharajah som Stefan Hultman tar ut i Kriteriekvalen.

Hela nio stycken treåringar kommer ut i kvalen på onsdag och tränaren själv blir inte förvånad om han skulle få med någon mer häst än Maharajah till final.

– Det är väldigt roligt att ha så många hästar med. Alla mina hästar känns fina och har de lite tur med löpningsförloppet så är det inte omöjligt jag kan kvala in några stycken, säger Stefan Hultman.

FAKTA

Stefan Hultman kommenterar sina Kriteriehästar

Marshland: Är en kanonhäst som kommer bli väldigt bra. Det kan verka tufft att ta ut honom i ett Kriteriekval när han inte startat så mycket men han har tagit senaste loppet på ett väldigt bra sätt. Han vann på en fin tid senast och gjorde det joggandes. Spåret passar kanonbra då han är snabb från start.

Nottingham: Var väldigt bra näst senast då han gick barfota och höll tappert utvändigt Maharajah. Senast var han bara sådär men då gick han med skor men denna gång blir det barfota vilket är ett klart plus. Distansen vet jag inte hur den passar men det är bäst att ligga lågt med honom.

Multiple Choice: Har inte varit tom i de två senaste starterna. Det är en stark rackare som måste ha tempo för att ha någon chans. Han är sårbar om det blir lågt tempo.

Merriment: Är en häst som är väldigt grov i gången men vi har börjat lätta honom och på onsdag ska han gå barfota runt om för första gången. Han är bättre än vad man tror och jag blir inte förvånad om han kvalar in.

Mi dnight Serenade: Hade krafter kvar senast och jag tyckte han gjorde ett bra lopp. Känner jag hästen väl borde han gå framåt med det loppet och han är gynnad om det blir tempo.

Milliondollarbaby: Var riktigt bra senast och vann på en fin tid. Han har gått tungt balanserad och det finns att ta av. Distansen passar perfekt och det gör även spåret. Det är en jäkla bra häst som har chans.

Manna: Trodde jag och Örjan skulle bli en riktigt bra häst i början men när vi börjat pressa honom på sistone har han svikit. Han får rycka upp sig för att duga.

Malt Whisky: Gick bra efter galopp senast men jag är inte nöjd med hans beteende. Han är inte rumsren men är stark som en björn så distansen passar. Nu kommer vi ändra lite i utrustningen så han springer rakt och tänker på det han ska göra.