”Jag skulle kunna ta med honom hem”

TRAV

Hästen skulle starta på Visby.

Poängen tröt och istället blev det skrällseger i E3.

– Han är som en dröm att köra och han hade nog tyckt att det vore trevligt att hänga hemma i min trädgård, säger Johan Untersteiner om sin kompis Conrads Epilog som nu siktar mot Kriteriet.

Foto: KanaL75
Conrads Epilog förvånade alla när han vann korta E3-finalen på Romme. Nu är det dags för Kriteriekval.

Conrads Epilog tog steget ut i rampljuset då han skrällvann den korta E3-finalen till drygt 141 gånger pengarna. Det var en stor överraskning för spelarna, men också för ägarna och stall Walmann. Han skulle ju inte ens vara med i E3. Conrads Epilog hade inte startat på två månader på grund av sjukdom och var helt enkelt inte förberedd för sådana uppgifter.

– Det är otroligt mycket slump inblandat i det hela. Han hade nästan inga poäng och vi visste inte hur vi skulle matcha honom riktigt. Därför fick ägarna frågan: Visby eller E3?

– Eftersom han egentligen inte hade i E3 att göra på grund av allt strul så valde de Visby. Deras andra häst Colombian Necktie skulle dit samma dag så det var smidigt, berättar Untersteiner.

Men det var många andra som ville vara med på Visby och Conrads Epilog hamnade långt ned på reservlistan.

– Då fick det helt enkelt bli E3 i alla fall. Vi hade otrolig tur då vi fick spår ett i försöket. Det kändes i jobben att han var på gång och även om han inte var helt på topp lyckades han ta sig till final. Men att han sedan skulle vinna kändes naturligtvis väl långsökt.

Men så blev det alltså och segern är prismässigt den största hittills för Untersteiner.

– Världsrekordet med Giant Diablo är förstås också oerhört stort. Det är två olika upplevelser med de segrarna som är svåra att jämföra eller rangordna.

Extremt snäll hingst som kan följa med hem

Untersteiner beskriver Conrads Epilog som en snäll häst. Extremt snäll till och med.

– Han är som en shetlandsponny, eller som en hund. Du kan ta med dig honom hem om det skulle vara så. Han hade bara tyckt att det var trevligt att få hänga i trädgården, säger han glatt.

Du verkar tycka väldigt mycket om honom?

– Ja, han är fantastiskt fin att köra också. Som en dröm. Han gör precis det man säger till honom. Sedan blev det ju inte sämre av att vi vann E3 ihop heller, konstaterar Untersteiner.

Han tycker definitivt att Conrads Epilog hör hemma i en Kriteriefinal. Förra veckan fick han en genomkörare i ett lopp bakom kullens kung Maharajah.

– Han satt fast med både tussar och krafter kvar då. Även om han möter några som imponerar nu med så har han absolut chans på onsdag, menar han.

Calamara Donna tillhör kulltoppen

Stall Walmann har ytterligare tre hästar i Kriterie- och Oakskval inom V64 på onsdag:

– De Leone Ås (V64-1) är grundkapabel och skulle absolut platsa i en final, det har emellertid varit mycket strul och sjukdom med honom. Han känns fin för dagen men vi måste ligga lite lågt med tanke på läge och motstånd.

– Calamara Donna (V64-2) känns jättefin och tillhör toppen bland stona i årgången. Galoppen senast var ett olycksfall i arbetet, hon blev lite generad och det blev mycket på en gång helt enkelt. Hon ska räknas trots läget.

– Åhlunda Namaressa (V64-3) spurtade positivt senast och formen är på väg uppåt. Det kan bli svårt från läget men vi hoppas på lite tempo.

Åsa Elmroth/Kanal75