Hanné: 80 procent går med förlust

Foto: KANAL75
Tommy Hanné
TRAV

– 80 procent av landets tränare går med förlust.

Det hävdar förre stjärntränaren Tommy Hanné.

Själv har han minskat ner sin rörelse kraftigt - och tvingas nu sälja sin gård.

Tommy Hanné riktar skarp kritik mot ledningen av STC.

I mitten av 80-talet var han en av de riktigt stora i svensk travsport.

Idag ser rörelsen helt annorlunda ut för Tommy Hanné, 61.

Han har drygt 30 hästar i träning, varav flera är unghästar som är placerade i Estland.

– Det är alldeles för dålig lönsamhet. Jag får betala för att jobba, sa Tommy Hanné tidigare i år.

Drog ner

Segrarna och inkörda pengar har inte på långa vägar nått upp till de tidigare ”guldåren”. Hanné beslutade sig därför i början av det här året att skära ner sin verksamhet ordentligt. Den stora träningsanläggningen i Örsundsbro utanför Enköping har varit till salu en längre tid - men fortfarande har ingen nappat.

– Branschen är i kris just nu precis som mycket annat. Börsen går ner och priserna på hus och fastigheter har sjunkit. Därför kommer jag att avvakta med försäljningen ett tag, säger Tommy Hanné.

– Jag vet många travtränare som har det väldigt svårt just nu. Jag skulle uppskatta att 80 procent av landets tränare går med förlust.

80 procent. Hur kan du vara så säker på det?

– Oj, oj, oj. Ni skulle bara veta hur det är. Jag pratar mycket med mina kollegor och det är många som har det oerhört tufft just nu. Hur roligt är det att kliva upp klockan sex sju dagar i veckan och det ständigt är minus på kontot. Vi är många som får betala för att jobba och det är bara ett fåtal som klarar sig, fortsätter han.

Vad beror det på?

– Prispengarna har inte hängt med alls samtidigt som kostnaderna har skenat iväg. Många har fruktansvärt dålig lönsamhet i sina rörelser och priser på både foder och löner har gått upp.

– Sedan har STC misslyckats helt i sitt arbete med avtalet med staten. Det måste bytas ut folk på STC om det ska bli någon bättring framöver. ATG fungerar bra men det är STC som har misslyckats.

Hur klarar du dig själv ekonomiskt?

– Jag har som tur är en pensionsförsäkring som tack och lov gör att jag klarar mig.

– I framtiden ska jag ha mellan tio och 20 hästar att träna. Jag har bott på gården i 28 år och hoppas att jag kan sälja den och kanske hyra in mig framöver, säger Tommy Hanné.

Vad tror du om framtiden?

– Mycket hänger på hur avtalet med staten blir. Vi är många som går och väntar på den som kommer i december. Skulle vi lyckas få en procent till skulle det göra enormt mycket för svensk travsport.

– Jag har varit tränare sedan 1970 och aldrig upplevt att det varit så tungt som det är nu. Vi får verkligen hoppas att det vänder för annars kommer det att bli stendött framöver.

Michael Carlsson/Minimedia

ARTIKELN HANDLAR OM