Wellino Boko är Eriks favorithäst

TRAV

Han var knappt slagen tvåa i Svenskt Travderby.

Ikväll ska Wellino Boko försöka vinna S:t Leger på Åby.

– Det är min absoluta favorithäst, säger Erik Adielsson.

Foto: KANAL75

Wellino Boko gjorde ett fantomlopp i Derbyt. Trots en tung resa utvändigt om Sahara Dynamite gick han i närkamp över upploppet. I mål skilde det endast huvud/hals och det var inte långt ifrån att Erik Adielsson fick vinna det lopp han drömmer om mest av allt på sin hemmabana.

– Wellino Boko gjorde ett enormt lopp och var väldigt fin. Det var synd att hästen inte fick vinna när han gjorde en sådan prestation. Men jag tror inte att han blir sämre av att ett sådant tufft lopp, säger Erik Adielsson.

– Det är en så oerhört sympatisk och bra häst på alla vis. Han ligger mig varmt om hjärtat och jag blir glad varje gång han startar. Det är min absoluta favorithäst.

Favorithäst genom alla tider?

– (kort paus). Genom alla tider är ett så starkt ord så det vill jag inte säga ännu. Men han är ruggigt, ruggigt bra hästen.

”I praktiken tillägg med 15, 20 meter”

Ikväll väntar anrika S:t Leger på Åbytravet. Det är ett styrkeprov över 3100 meter för fyraåriga hästar. Wellino Boko är favorit på förhand men möter Quarcio du Chene, som han förlorade mot i Eskilstuna tidigare i somras.

– Vi fick gå utvändigt om Quarcio du Chene då och risken är stor att det blir samma ikväll. Wellino Boko har ett sämre läge och hans akilleshäl är att han inte kan öppna så snabbt. I praktiken är det som att stå med 15 till 20 meters tillägg om han ska gå utvändigt.

– Men Quarcio du Chene har inte startat på ett tag samtidigt som Wellino Boko går framåt med de senaste loppen i sig. Det är klart att jag tror på en bra chans men det finns även att par andra bra hästar med i loppet. Jag tycker att årets S:t Leger är tuffare än på flera år med jämna och bra hästar.

Du kör ytterligare två intressanta hästar inom V65 som du brukar köra. Vad tror du om chanserna där?

– Fisher King (V65-2) är en kapabel häst som har varit osäker. Han skenade runt på Halmstadtravet inför en tilltänkt start i somras. Men jag tyckte att han innan dess hade börjat stabilisera sig. Det kändes så i alla fall. Senast blev han störd till galopp på Solvalla och vi får hoppas att hästen inte får några men av det. Tredjespår på tillägg är bra och sköter han sig tror jag att han är långt framme.

– Picture of Muscles (V65-3) har bra form, ett bra läge och är gynnad av open stretch. Hon kommer troligen att lättas lite i balansen men det avgör vi efter värmningen. Hästen är bäst med lopp på väntan och det ser intressant ut från det här läget. Åke Svanstedts häst är bra men garderar man den ska min med på kupongen.

Michael Carlsson/Minimedia