”Drömmer om att vinna Elitloppet”

Foto: ALN
Nicklas Westerholm, Anders Svanstedt och Tommy Karlstedt. Alla har de pappor som är kända travprofiler.
TRAV

Björn Goop, Erik Adielsson och Johan Untersteiner. De har alla en sak gemensamt – kända travpappor.

Nu är nästa generation travbarn på väg in i branschen på allvar.

– Jag drömmer om att vinna Elitloppet, säger Anders Svanstedt.

Det har visat sig tydligt att barnen till framgångsrika travtränare och kuskar väljer att gå i sina föräldrars spår och börja med trav. Björn Goop, Erik Adielsson och Johan Untersteiner är några av de som har valt att satsa på travet och gjort det med lyckat resultat.

Nu är det dags för nästa generation av travbarn att ta sig an travbranschen på allvar. Trav365 har pratat med några dessa och hört sig för om deras drömmar, mål och om de en dag kommer att ta över sina föräldrars rörelse.

Anders Svanstedt, 1986

Om Anders Svanstedt: Är född 1986 år och son till en av Sveriges största travtränare, Åke Svanstedt. Där jobbar Anders som lärling. I år har Anders Svanstedt kört in 470 200 kronor och har 13 i segerprocent.

Hur började du med trav?

– Det var när jag gick första året på gymnasiet, då hjälpte jag mamma och pappa i stallet. Jag började jobba helger och sen när jag gick ut gymnasiet började jag jobba i stallet två dagar efter studenten.

Vad har du som mål?

– Egen tränare, men det blir nog några fler år som lärling.

Hur mycket har pappa lärt dig?

– Det mesta.

Kommer du att ta över hans rörelse?

– Får se, det är inte omöjligt.

Vad är drömmen inom travet?

– Att vinna Elitloppet.

Vad gör du på fritiden?

– Det är är väldigt mycket trav, men jag tycker även väldigt mycket om att fiska och spela golf och tennis.

Tommy Karlstedt, 1985

Om Tommy Karlstedt: Är född 1985 , började sin travkarriär hos sin pappa Ralf Karlstedt, men karriären tog fart rejält när han jobbade hos Hans Adielsson. Numera jobbar Karlstedt hos Kari Lähdekorpi som lärling. Karlstedt har vunnit två Lärlings-SM. I år har Tommy Karlstedt kört in 416 260 kronor och har 5 i segerprocent.

Hur började du med trav?

– Jag började med ponnytrav i tidig ålder. Sedan hjälpte jag pappa i stallet som tolvåring. Sen gick jag jag Wången i tre år och det var väldigt lärorikt på många sätt.

Vad har du som mål?

– Att bli egen travtränare om 2-3 år.

Hur mycket har pappa lärt dig?

– Han har lärt mig grunderna. Annars är det Hans Adielsson som står för 75 procent av det jag kan i dag.

Vad är drömmen inom travet?

– Att vinna Elitloppet. Sedan så skulle jag vilja skaffa mig en egen verksamhet och bara kunna jobba på sommaren. Som det är nu att de lägger mer tävlingar på vintern är rena idiotin.

Vad gör du på fritiden?

– Jag har ingen fritid.

Nicklas Westerholm, 1991

Om Nicklas Westerholm: Är född 1991 och är son till Robert Bergh. Nicklas har hittills i karriären kört två lopp och vunnit båda. Han hjälper till i pappas stall men går även andra året på gymnasiet. I år har Nicklas Westerholm kört in 55 000 kronor och har 100 i segerprocent.

Hur började du med trav?

– Mamma och pappa har hållit på hela tiden och det har bara rullat på. Jag har samkört hockey och trav tills för ett och ett halvt år sedan. Men då lade jag av med hockeyn och satsade på travet.

Vad har du som mål?

– Just nu vill jag bli catchdriver, men jag kan ju ändra mig.

Hur mycket har pappa lärt dig?

– Jag har fått utvecklats mycket när jag jobbat hos pappa. Jag har fått varit med mycket och sett hur andra gör och lära mig av dem. Sedan har jag fått lära mig att köra svåra hästar.

Kommer du att ta över hans rörelse?

– Inte som det känns nu, men vi får se vad som händer.

Vad är drömmen inom travet?

– Att vinna Elitloppet och som lärling, Guldklockan.

Vad gör du på fritiden?

– Jag tycker det är väldigt kul att titta på hockey, sedan så gymmar jag mycket. Det är inte helt fel att sitta på en fin restaurang i stan heller.