Norges främste Kjempe

TRAV

En segermaskin av sällan skådat slag äntrar V75-scenen på lördag.

Namnet är Odins Kjempe.

Det norska kallblodet som vunnit 14 av 16 starter.

Unionstravet på Färjestad är en delad V75-omgång mellan Sverige och Norge. Förutom extra mycket pengar att spela om är det också en kamp mellan de båda brödrafolken och deras hästar.

Norges största hopp under dagen heter Odins Kjempe. En son till Moe Odin som inte förlorat på hela 2008.

Hästens tränare Knut Haakenstad ser fram emot att komma till Sverige.

– Jag måste erkänna att jag har stora förhoppningar inför loppet på lördag. Jag tycker inte motståndet är värre än de hästar han besegrade på Bjerke i sin näst senaste start.

Men trots raden av segrar så har inte hela karriären gått på räls för Odins Kjempe. Haakenstad har kämpat med att få kontinuitet i träningen på grund av hästens återkommande hälsoproblem.

– Han har drabbats av olika hudåkommor på flera ställen på kroppen. Hans karleder spricker lätt upp vilket visserligen inte stör honom i loppen, men ändå är ett problem. Däremot har ett återkommande sår i en has ofta hämmat honom. Vi vet inte var problemen kommer ifrån. De kan vara borta en tid, sedan dyker det plötsligt upp igen. För ögonblicket ser det väldigt bra ut.

Hur står det då till med dagsformen? Odins Kjempe har gjort tre lopp efter uppehåll och startade senast på Biri 19 september.

– Kusken, Tor Wollebaek, var väldigt nöjd med honom då. Hästen togs lugnt från start, men kunde ändå spurta till lätt seger på 1.24. Wollebaek menade att det loppet ska ha gjort nytta för formen. Allt har varit normalt i träningen efteråt och det behövs inga hårdare jobb när det blir så tätt mellan starterna.

Spåret inte viktigt

På lördag har femåringen dragit bakspår i volten.

– Jag brukar inte bry mig så mycket om spåret på förhand. Jag vet inte hur snabba de svenska hästarna framför är, men räknar med att han snabbt kommer ut i andraspår. Min är ingen blixt från start själv, men det ska till en riktigt bra häst för att ta ner honom om han är först 500 kvar. Dödens är väl ingen position han älskar, men är det någon häst i det här fältet som ska tåla det så är det Odins Kjempe, menar tränaren som inte planerat några utrustningsändringar till karriärens andra Sverigebesök.

– Han tävlar med fyra aluminiumskor, öppet huvudlag och utan bomull i öronen. Att kusken får ha körspö tror jag inte spelar någon roll.

Är man mer nogrann med att välja passande lopp med en häst som inte har förlorat på hela året?

– Nej, hästen har aldrig matchats med tanke på att gå obesegrad genom säsongen. Tor Wollebaek brukar säga att det hänt värre saker i världen än att vi förlorar ett travlopp. Att det blivit så få starter beror enbart på hästens hälsoproblem.

Knut Haakenstad vågar inte lova att Odins Kjempe är en stenklar spik på lördag, men en sak är han i alla fall säker på:

– Vi har inte sett botten i hästen ännu.

FAKTA

Fakta Odins Kjempe

Ålder: 5

Kön: hingst

Starter: 16

Segrar: 14

Andraplaceringar: 1

Övriga: 1 (Sjua med galopp)

Autorekord: 1.24,0

Voltrekord: 1.24,8

Intjänat: 522 968 norska kronor

Intjänat per start: 32 685,50 norska kronor

Segerprocent voltstart: 100 (8 starter/8 segrar)

Segerprocent medeldistans: 100 (12 starter/12 segrar)

Starter i Sverige: 1 (seger på Hagmyren 30 juni 2008)

Richard Ekhaugen/Kanal75