"Sverige spelade i powerplay”

TRAV

KARLSTAD. Unionstrav med norska och svenska hästar på V75.

Det kan låta rörigt för oss spelare.

Men egentligen är det hur lätt som helst.

Norrmännen skriker före matchen.

Efteråt smiter de ut bakvägen.

Om man bortser från kallblodsloppen så är nämligen svenska hästar klassen bättre än norska. I alla fall för tillfället. Segern med 6–0 i går sa allt. De norska ”kanonerna” klickade eller åstadkom i bästa fall knallpulverljud. De som skulle vara så bra.

Unionstravet på Färjestad har det klagats på från svenskt håll. Spelarna menar att det blir rena travtombolan när vi ska bedöma chansen på hästar vi aldrig sett. Men egentligen är det inte fullt så illa. Internet är uppfunnet och mycket finns att hitta för den som söker. Fliten är turens moder, som bekant.

Nej, låt norrmännen vara med i massor i Unionstravet, låt dem komma med sina hästar. Vi vet ändå hur det slutar, he he. Men nästa år ska vi kanske kvotera in hälften av hästarna från Norge.

Nu var de inte så många; det kändes som om Sverige spelade i power play hela dagen.

Slog dem både på banan och toton

Omsättningen i går var 108 miljoner och min gissning är att vi svenskar hämtade ut mer än norrmännen. Vi slog dem inte bara på banan, utan även i totoluckan.

V75 inleddes med ett favoritfall, ett svenskt sådant. Storfavoriten Staro Allentown såg ut som en mordvinnare i uppvärmningen och jag trodde att han redan var i mål, trots att klockan bara var halv ett. Två timmar senare galopperade han bort sig i en vild kamp om ledningen. Möjligen hade Björn Goop kunnat ta det lite lugnare – men å andra sidan är det hans körstil. Nu vann i stället Erik Adielsson med Elton Silvio efter en krånglig resa i kön och en ilsken spurt. 1–0 till Sverige.

Björn Goop lotsade sedan in Welat ­Boko i V75-2. Spets efter 500 meter och lätt undan. Hon är bra, Timo Nurmos fyra­åriga sto. Den norska ”slagbjörnen” Ovidus de Retz knäade tidigt. 2–0, tjosan.

Joakim Lövgren smög med i draget med The Classic i V75-4. När Björn Goop (Joyful Lavec) och Åke Svanstedt (Larome, favorit) pucklade på varandra i täten var kusten klar. Hon vann enkelt. Drei – null.

Vic Starlake kördes offensivt av Hans G Lindskog i V75-5. Förlåt, jag menar Hans G Eriksson. Hans G rusade som en tjur mot ett rött skynke och efter 11,7 första 1?000 borde hästen vara redo för en bår i sista kurvan. Inte. Han vann lätt och var förstås mycket bra. Four – nothing, Sweden.

Sjätte vanns av La Bella Still och Erik ”jag vinner inga lopp i dag” Adielsson. Han bjöd på en fin resa och kunde spurtslå en urtapper T.M.Avenue i sista stegen. 5–0, gäsp.

Underbart fine fuxen Copper Beech skulle få svar om ledningen i V75-7. Det fick han inte. De andra galopperade och han satt i spets efter 18 meter. Sen ledde han runt om för Conrad ”klart han räknas som svensk” Lugauer. 6–0, har norrmännen redan gått hem?

Ja, de vann kallblodsloppet med Odins Kjempe. Men det gör de ju alltid, vinner isbjörnsmatchen, när inte Järvsöfaks är med. Så det räknas inte.

Micke Nybrink