Hon tror på seger med jättefavoriten

Foto: KANAL75
Chinese Mandarin med tränaren Erna van Doorn.
TRAV

Hon har en jättefavorit till start på V65 på söndag.

En välstammad "lynnesgubbe" som blir intressant i aveln.

Samtidigt tvivlar tränaren på framtiden.

– Jag ser faktiskt inte någon framtid för galoppen i Sverige, säger Erna van Doorn.

Trots sina framgångar planerar alltså galopptränaren van Doorn att dra ned på galoppen.

– Jag vill inte låta pessimistisk men faktum är att det går nedåt för galoppsporten i det här landet. Auktionerna går sämre till exempel. Man verkar inte tro på den svenska modellen helt enkelt. Men sporten minskar även i andra länder, exempelvis Irland så det ser illa ut på flera kanter, berättar hon.

Har du beslutat dig för att sluta tvärt eller trappa ned?

– Jag är 65 år, någon gång måste det ju vara nog. Jag betäcker inte lika många hästar längre och jag säljer ut de föl jag får. Nedtrappningen är alltså i full gång men jag har inte satt ett datum då allt ska vara slut.

Medan hon drar ned på fullbloden fyller hon på med travhästar. Redan idag är hon uppfödare och ägare till travhästar hos Hans-Owe Sundberg. I planen ingår även att köpa in ett riktigt bra avelssto.

– För första gången har jag också en häst på Kriterieauktionen. Det är ett sto efter Ellen Elly och Super Arnie, säger van Doorn.

Charmig "lynnesgubbe"

Täbybaserade Erna van Doorn har 25 hästar i stallet och en av dem startar på Jägersro under söndagens V65-tävlingar. Femårige Chinese Mandarin köptes till Sverige som avelshingst men har tävlat på och kommer att göra så även under nästa år.

– Han är bra men tyvärr en "lynnesgubbe". Det är trots allt lite charmigt. Nu möter han i princip samma motstånd som tidigare så det är nog egentligen humöret som skulle kunna vara emot honom.

Vilket slags lopp behöver han?

– Han är bäst när han kan ligga huvud vid huvud med motståndaren. Då kämpar han rejält. När han får kämpa sig igenom loppen går han ohyggligt bra.

Är han en utmaning för dig som tränare?

– Absolut och jag är lika nervös varje gång han startar eftersom han är så speciell. Det är så svårt att veta hur han ska bete sig så jag brukar alltid svara att han kan vara bland de tre första i mål.

– Men visst borde han vinna, lägger hon till med ett skratt.

KANAL75

ARTIKELN HANDLAR OM