Fick en andra chans – blev en stjärna

Foto: KANAL75
TRAV

Efter fyra raka segrar tillhör han favoriterna under Solvallas V64-omgång.

Hästen som var så nära att returneras till uppfödaren.

– Jag var så besviken och ville bara ge upp, säger amatörtränaren Gunnar Bertilsson om sin Swift Triumph.

Gunnar Bertilsson tillhör inte de mest omskrivna i trav-Sverige. På onsdag kommer dock en hel del av rampljuset spilla över på honom. Hans fyraåring, Swift Triumph, kommer via fyra raka segrar att bli flitigt streckad på V64-kupongerna.

– Jag hade hoppats att han inte skulle bli så påpassad. Det hade känts behagligare att få slå ur underläge, det är ju trots allt det tuffaste loppet han har varit med i så här långt, säger Bertilsson försiktigt.

Han halkade in i travvärlden via sin svåger Ove Johansson, känd som "Buller-Ove".

– Jag har lärt mig en hel del av honom, han har hjälpt mig mycket. Ove har ju tränat upp många fina hästar, bland annat Greivin, berättar han.

Bertilsson har tre hästar i stallet som ligger femhundra meter ifrån Piteås travbana: Vitsandstravet. Före Swift Triumphs framgångar var Full of Feeling med drygt 600 000 kronor på kontot stallets stjärna.

– Han fick transportsjukan och det har inte varit rätta trycket i honom sedan dess, kommenterar Bertilsson.

Tur att det inte blev retur

Desto mer tryck har det varit i Swift Triumph som nu ståtar med fyra raka segrar. Det har dock inte alltid gått i dur. När han kom från uppfödaren som ettåring stod han i princip på tre ben på grund av en elak hovböld.

– Det var riktigt illa. Han gick hela sommaren och var halt och lytt. Jag var så besviken och mycket nära att ge upp.

Bertilsson hann faktiskt så långt att han bestämde att hästen skulle återvända till uppfödaren.

– Men så tittade jag på hans fina ögon och huvud och då blev jag "len". Det är klart att han ska vara kvar, tänkte jag.

Och det visade sig alltså vara ett klokt beslut. Vid fem av hästens sex segrar har John Östman suttit i sulkyn. Denna gång blir det istället Jägersros Johnny Takter som får ansvaret.

– John Östman litar på hästen och har stor del i framgången. Takter är också en "körande" körsven så det går nog alldeles utmärkt det också.

Törs du sia om chansen?

– Det är svårt att sätta in honom i gänget, det här får bli ett test. Det finns fart i honom och han blir bara starkare och starkare hela tiden. Däremot är han fortfarande lite stor och slapp. I själva loppet kan han bli okoncentrerad i spets eller ryggar så faktum är att utvändigt ledaren kan vara den bästa positionen. Han är lättast att köra där.

Så springspåret innebär inte att ni satsar mot ledningen?

– Han är lite ojämnt startsnabb. Kuskarna brukar säga att han har en tendens att bli lite rullig om man laddar med honom. Men det är inget som jag märkt av här hemma så kanske handlar det om tävlingsnerver?, funderar Bertilsson.

Ett comebacklopp det största

Det är alltså en försiktig tränare som gör resan från Piteå till Solvallas V64-tävlingar. Sedan tidigare finns en V75-seger med Full of Feeling på meritförteckningen, ändå är det inte det ögonblicket som han rankar som det största i travlivet.

– Nej, det var nog när min första häst, Chef Sund, vann sitt första lopp. Ett comebacklopp på Boden. Det var så oväntat. Det var också första gången jag fick känna hur jävligt men underbart det är att stå bredvid. Då tänkte jag att det kan inte kännas större än så här att vinna Kriteriet eller Derbyt.

Åsa Elmroth/Kanal75