”Det var så sorgligt så jag åkte hem”

Foto: KANAL75
Kari Lähdekorpi.
TRAV

Hästauktionen i Eskilstuna i går blev ett stort fiasko.

Det enligt Kari Lähdekorpi som var på plats.

– Det var så sorgligt så jag lastade och åkte hem, säger han till Trav365.

I går var det Breeders´ Crown-auktion i Eskilstuna. En av tränarna som var på plats var Kari Lähdekorpi. Han hade med sig fem hästar som han hoppades folk skulle bjuda på.

”Besviken och sur”

Men det blev ingen succé. Lähdekorpis första häst in i ringen var Count Go, en nioårig valack som sprungit in 3,5 miljoner i karriären. Men det blev helt tyst i lokalen, ett bud kom på 50 000 kronor – från Kari Lähdekorpi själv. Detta gjorde tränaren blev så irriterad att han lastade alla sina hästar och åkte hem.

– Jag blev så besviken och sur. Om man inte bjuder på en snabblöpare som gått 13,3 på full distans bakom Commander Crowe så kommer det inte komma några bud på de andra hästarna heller. Om man får bud på 30 000 kronor för en häst som jag tycker är värd 100-150 tusen kronor, hur ska jag jag då kunna sälja den sen. Det var sorgligt, säger Lähdekorpi och fortsätter:

– Det finns ingen auktionskultur. Folk tror att man försöker bli av med skit, hästar som är nära graven. Sen är det fel läge för en auktion. Auktion ska man ha när det är fint väder och mycket folk, inte i oktober när det är blötsnö.

”Mer skeptisk”

Auktionen var till en början intressant för Halmstadtränaren men ju närmare auktionen kom så började han tveka.

– Till en början tyckte jag att idén var okej. Men ju närmare auktionen vi kom blev jag mer och mer skeptisk.

Hur ska man göra för att lära folk att första auktioner?

– Det är svårt när inte kulturen finns. Men man skulle ju kunna hjälpa folk och förklara varför man säljer. Vi har köpt in 30 ettåringar och då måste vi sälja några hästar, säger Lähdekorpi.