”Är bäst att knipa käft”

TRAV

Det finns en sak man inte får göra.

Som spelexpert i tv får man inte vinna stort.

Då vaknar den svenska avundsjukan.

Då hugger ormarna en i ryggen.

Fråga Ralf Vadsmo.

Själv har jag skrivit i Aftonbladet sedan 1999 och jag har dessutom medverkat i TV4:s travsändningar sedan år 2000. Det är några år; krönikorna är många och tipsen jag levererat i rutan är oräkneliga.

Hur det har gått? Hyfsat, oftast riktigt dåligt – men också ganska bra några enstaka gånger.

”Men Micke, lämnar du verkligen in dina system?” Det är en oerhört vanlig fråga och nästan alltid svarar jag: Nej, inte exakt samma rad, oftast gör jag (förödande) förändringar i sista stund och många gånger spelar jag också större än jag gör i tv och tidningen.

Vad jag också kan säga till mitt försvar är att mina officiella tips är mycket lika de jag sedan lämnar in. Jag gör alltid mitt bästa – så jäkligt är det. Allt annat vore otänkbart.

En sak har jag också lärt mig. Som galjonsfigur i tv och press ska man ge fasen i att vinna. Gör man det, vilket naturligtvis händer, är det bäst att knipa käft. Även om jag vinner en miljon kommer jag inte att berätta det för någon annan än mina närmaste.

Annars går det som för en av mina kollegor, Ralf Vadsmo, som också jobbar som spelexpert i tv. Han har under kort tid haft flyt med sina stora bolagssystem. Raffe som är en suverän spelare använder sig av Jokersystemet och han är inte någon blyg kille i totoluckan. Han gillar V75 och spelar stenhårt.

Två gånger om har han vunnit stora belopp på V75. Båda gångerna har han, glatt och naivt, övertalats att berätta om det. Rubrikerna har varit feta. ”Raffe vann igen!”

Efterspelet har varit lika väntat. De avundsjuka ormarna har baktalat honom och spytt över hans vinster. Han har oförtjänt fått en massa skit av travjournalister som uppenbarligen är ett synnerligen missunnsamt släkte.

Ralf Vadsmo visste inte. Ingen hade talat om för honom att man ska vara tyst. Folk vill – och egentligen är det skrämmande information om människosläktet – bara höra att man förlorar.

Som travexpert i tv får man skäll oavsett resultat. Tippar du dåligt så är du sämst. Vinner du, är du skrytsam och framkallar konvulsioner hos de avundsjuka.

Jag har ändå kommit fram till att en korkad och glad förlorare är den som provocerar minst. ”Hur går det på liret, Micke?” Svar: ”Åt helvete som vanligt, ha ha!” Exakt den versionen funkar bäst. Man får inte vara bättre, man ska förlora och låta de andra tro att de är bättre.

Hur det gick för mig i lördags? Sex rätt… Braktorsk.

FAKTA

Veckans tips

1. 3 Rakas

(Solvalla, V64-2)

Jättefin. Övertygade vid segern senast. Toppchans.

2. 3 Latitud

(Solvalla, V64-5)

Sylvass spurt i tufft gäng senast. Hett bud.

3. 3 Wolf Boko (Solvalla, V64-6)

Stark avslutning senast. Bra läge. Dags nu?

Micke Nybrink