”Finns en risk att det blir som Italien”

Foto: KANAL75
Patrik Sandin
TRAV

Nu finns det inget avtal mellan STC och staten från den sista december.

Det kan innebära att svensk travsport riskerar drabbas av samma öde som den italienska travsporten.

– Vi kan inte acceptera detta, säger Patrik Sandin, ordförande för STC.

Förhandlingarna mellan STC, Svensk galopp och staten går tungt. Staten vill inte förbättra villkoren för trav- och galoppsportens aktiva i det avtal som skall börja gälla under 2009.

Den sista december går det nuvarande avtalet ut och lyckas man inte enas kring ett förslag finns det en risk att travbanorna inte kan köra några lopp.

– Hypotetiskt finns det en risk att det blir som i Italien. Ett avtal med staten är en förutsättning för att bedriva travtävlingar och just nu finns det inget avtal från den sista december, säger Patrik Sandin på STC, Svenska travsportens centralförbund.

”Långt bort ifrån varandra”

Redan nu går STC ut med ett pressmeddelande och avslöjar att det inte ser ljust ut för travsportens framtid. Staten vill öka avgifterna, önskemålet om att sänka totalisatorskatten blir inte av och samtidigt föreslår man att travbanor läggs ner.

– I dagsläget står staten och vi väldigt långt bort ifrån varandra. Vi kan inte acceptera detta och kommer att driva det här ärendet vidare. Vi hoppas att statsmakterna ska lyssna på oss och de säger att vi ska vänta på spelutredningen som kommer i december. Men vi kan inte vänta hur länge som helst. Ju längre man väntar desto svårare får patienterna att överleva, säger Patrik Sandin.

Under åren har det blivit färre och färre travtränare och hästar i Sverige.

– Konsekvenserna av statens syn på trav- och galoppsporten innebär fortsatt nedgång, färre hästar, neddragningar av tävlingar och att jobb försvinner. Vi måste få rimliga villkor och sätta in åtgärder nu för att undvika en allvarlig kris som annars blir oundviklig om några år, säger Patrik Sandin.

Statens representant vill dock inte kommentera förhandlingen.

– Det pågår en förhandling så vi har inget att säga idag, säger Anna-Charlotta Johansson, pressekreterare hos Anders Borg.