Hotet mot miljonerna

Foto: KANAL75
TRAV

Superjackpott på V75 – 55 miljoner kronor till en ensam vinnare.

Hotet mot miljonerna stavas – Järvsöfaks.

– Hade jag spelat hade jag singelstreckat min häst, säger tränaren Jan-Olov Persson,

Förra lördagens V75-omgång blev mycket enkel. Utdelningen på sju rätt stannade på blygsamma 149 kronor men det blev ingen utdelning på sex och fem rätt vilket innebär att veckans omgång kryddas med superjackpott. En ensam vinnare kan på lördag plocka hem 55 miljoner kronor på V75. Det skulle i sådana fall vara nytt vinstrekord för spel på hästar.

Fälla favoriter

Men för att vinna 55 miljoner kronor krävs det att man fäller de stora favoriterna. Jan-Olov Perssons Järvsöfaks är omgångens största favorit och fäller man honom så har man kommit en bra bit på vägen mot miljonerna.

Men går det att fälla honom?

– Allt är bra med Järvsöfaks och han har bara jobbats lugnt efter den senaste starten. I dag får han skritta lite. Jag tycker han är fin varje gång och jag var nöjd med honom senast. Det gick fort till slut och han gjorde det bra, säger tränaren Jan-Olov Persson.

”Inte rädd för någon”

Järvsöfaks har hunnit bli 14 år gammal och många experter är inne på att ”unga” Mörtvedt Jerkeld sätter Jan-Olov Perssons segermaskin på plats – men det tror inte Persson själv.

– Jag är inte rädd för någon i fältet. Det är man inte om man har en häst som Järvsöfaks. Men Mörtvedt Jerkeld är en bra häst och Lundås Emelie är snabb.

Barfota runt om – för första gången

Järvsöfaks har i nästan alla sina starter tävlat med skor på alla fyra hovarna. Tre gånger har han testats barfota bak och samtliga gånger han det slutat med seger. En gång blev det till och med världsrekord.

Men på lördag kommer Jan-Olov Persson testa sin häst med en helt ny balans.

– Vi kommer köra Järvsöfaks barfota runt om. Vi har aldrig provat det på honom men enligt Nybrink ska det innebär att han blir 20 meter bättre. Jag hoppas han kan öppna snabbare från start med den balansen. Gävle brukar ha banan i bra skick så det ska bli spännande att testa.

Om du hade spelat V75, hur hade du löst avdelning fem?

– Jag hade singelstreckat nummer nio Järvsöfaks, säger Jan-Olov Persson.