Statistiken som kan göra dig snuskigt rik

TRAV

Jagar du de stora pengarna på V75?

Då kan statistik vara den hjälp som behövs för att hitta de bästa vinnarna.

– Man kan inte bara statistikspela, men det är en bra grund, säger statistikexperten Johan Lindvall.

Johan Lindvall sitter med i TV4:s nya direktsändningar på onsdagar som statistikexpert. Han ger sin syn på hur det statistiskt går i de lopp som ska köras och vilka spår som är bäst och så vidare. Sedan 2001 har han jobbat med travstatistik och med att lista ut vinstchanser i olika lopp.

– Jag har alltid varit en statistikbitare. Jag är nördig när det gäller sånt där. Jag har alltid varit intresserad av trav så jag ville prova om det gick att räkna ut vinstchansen i trav. Det går ju i fotboll så varför skulle det inte gå i trav. Man kan inte bara statistikspela, men det är en bra grund, säger Johan Lindvall.

I vilket lopp skräller det?

Till lördagens V75-omgång har Lindvall läst på ordentligt och har fått fram mycket bra statistikfakta, det kan vara mycket bra att veta när man ska komponera sitt system som förhoppningsvis leder till 55 miljoner kronor. Han bjuder Trav365:s läsare på en genomgång lopp för lopp. Vilka spår är bra? Hur stor chans har favoriten att vinna? I vilket lopp skräller det? Häng med.

V75-1 (Bronsdivisionsfinal)

– Favorit blir Steel Pepper och en ganska starkstreckad (mycket streckad) sådan. Det är en klassklättrare vilket är ett plus och sen har han det bästa startspåret, fem i autostart. Många tror att spår ett eller två är bäst men det är spår fem. Statistiskt sett så vinner en favorit som Steel Pepper varannan gång och det kan vara ett tänkbart singelstreck. Men är man ute efter de stora pengarna så bör man gardera. Om man streckar de fyra mest streckade så klarar man sig åtta av tio gånger. Streckar man de sju mest streckade så har man 92 procents chans att överleva V75-1. Om man letar skrällar så är de oftast de hästar med bäst spår, två till fem. Eftersom Steel Pepper har spår fem så är det spår två, tre och fyra som kan skrälla till här.

V75-2 (Klass II, Final)

– Det ser ut att bli jämnstreckat mellan Friday Starlight och Chimall T.T.. Med svagstreckade (lite streckade) favoriter i klassen så har de hästarna ungefär 20 procents segerchans. Andra och tredjehandarna har lika stor chans. Man bör inte spika här då det är för dålig chans. Streckar man de tre mest streckade så har man 70 procents chans att klara loppet. Tar man de sju mest streckade så är det 94 procents chans att man får med vinnaren. Här är spåren väldigt viktiga. Spår ett till fem vinner sex av tio gånger. Är man ute efter stora pengar så bör man ta de sju mest streckade.

V75-3 (Gulddivisionsfinal)

– Här skräller det enormt sällan. 88 procent av gångerna vinner en av de två mest streckade i loppet. Med en så starkstreckad favorit i Guld så är det 50-50 om Commander Crowe vinner. Han har det bästa spåret, spår fem.

V75-4 (Klass III, final)

– Det här loppet är störst chans att det skräller. Det blir en svagstreckad favorit här. Blir favoriten streckad på mindre än 50 procent så är vinstchansen tio procent. Om man inte helgarderar så är det 80 procentschans att man är med om man streckar de fem mest streckade.

V75-5 (Mjölkloppet)

– Favoriten vinner fruktansvärt ofta. Många vet mindre om kallblod så de blir ofta felstreckat. En häst blir för mycket streckad och någon blir för lite. De två mest betrodde vinner 82 procent av gångerna. Spara streck här. Men en viktig sak att notera är att när Järvsöfaks har förlorat på V75 så är de under de här omständigheterna. Dåligt spår och 1640 meter.

V75-6 (Klass I, final)

– Det blir en svagstreckad favorit i Cantab Hall men hästen har ett otroligt dåligt läge. Tar man de tre mest streckade så är 72 procents chans att man har med vinnaren. Men i tolv procent av de här loppen skräller det ordentligt, så det är ett svårt lopp. Antingen chansar man och går kort eller så målar man på.

V75-7 (Silverdivisionsfinal)

– Här ser det ut som att Global Investment blir en svagstreckad favorit. Segerchansen för denne är då 15 procent, det är ett svårt lopp. Plockar man med de fem mest streckade så får man med vinnaren sju av tio gånger. Har man med de tio mest streckade hästarna i loppet så klarar man sig till 100 procent enligt statistiken, säger Johan Lindvall.

”Spetshästarna rinner undan”

V75-omgången avgörs i morgon på Gävletravet. Där är det viktigt att tänka på:

– Spetshästarna rinner väldigt ofta undan på den snabba banan. Så ta reda på vem som får ledningen i loppen. Om två av Steel Pepper, Commander Crowe och Järvsöfaks faller så blir det mycket pengar i utdelning. Gävle har även vinklad startbilsvinge som borde gynna spåren sex, sju och åtta. Men statistiskt sett så gynnar vinklad vinge de hästarna som har spår ett till fem. Och till slut, passa hästar med bra läge, det ska man alltid göra, men det är extra noga på Gävle, säger Johan Lindvall.