Going Kronos chockbesked

Foto: jörgen tufvesson
TRAV

Going Kronos kan ha gjort sin sista start på tävlingsbanan.

Det meddelande hästens tränare Lutfi Kolgjini i morse.

– Vi håller på med tester nu och är de bra så är det stor chans han slutar tävla och går till avel, säger Kolgjini.

Going Kronos blev redan som treåring en stor publikfavorit. Hästens utstrålning charmade hela den svenska travpubliken och redan i sin livs andra start sprang Lutfi Kolgjinis häst 1.14,8 över 2 140 meter voltstart. Going Kronos radade upp segrarna som treåring och var helt outstanding i kullen. Som fyraåring spände Lutfi Kolgjini bågen och startade sin häst mot världseliten. Going Kronos startade bland annat i Elitloppet där han slutade tvåa i sitt försök men gjorde bort sig med galopp i finalen. I år har stjärnhästen gjort 13 starter vilket resulterat i 4 segrar. Senaste starten skedde på Tingsryds travbana där hästen vann väldigt enkelt mot billigt motstånd. Going Kronos deltog även i år i Elitloppet. Denna gång blev det, precis som året innan, en andraplats i försöket. I finalen slutade han femma efter ett tufft lopp.

Men nu kan Lutfi Kolgjinis megastjärna gjort sin sista start.

”Efterträdare till Vikingen”

I slutet av veckan får ägarna till hästen resultat av de fertilitetstest som gjorts.

– Vi håller på med testerna nu och är resultatet på dem bra så är det stor chans han slutar tävla och går till avel istället. Det handlar om att Viking Kronos (pappa till Going Kronos) inte kan ta så många ston längre så Going blir i sådana fall en efterträdare till Vikingen. Going Kronos behövs i aveln och det kommer bli nya stjärnor efter Going Kronos, det kan jag lova, säger Lutfi Kolgjini.

Vem är det som bestämmer detta?

– Det är ägarna. Jag har inget ägarintresse i hästen men jag kommer rekommendera dem att gå till avel om testerna är bra. Han har alla förrutsättningar att bli en bra avelshinst och jag gillar inte det här med att tävla och avla samtidigt.

Skulle det inte kännas tungt för dig att inte få fortsätta tävla med Going Kronos?

– Nej, jag har inga svårigheter med sådant. Jag har varit med om sådana här saker tidigare. Jag står inte och faller med en häst utan det är dags att gå vidare i texten. Men jag kan förstå om publiken blir lite besvikna, säger Lutfi Kolgjini till Trav365.