”Grövre än en trädgårdsslang”

Foto: PRIVAT
Röret Christina Medin hittade ett 40 centimeter långt rör i hästens näsa.
TRAV

Hästen Bowling Fire skulle bara kastreras, men ingreppet hade kunnat sluta riktigt illa.

ATG-kliniken glömde ett nästan 40 centimeter långt rör i hästens näsa.

– Röret var grövre än en trädgårdsslang, säger tränaren Christina Medin.

Foto: ALN
Bowling Fire.

Det var i torsdags som Bowling Fire skulle kastreras på ATG-kliniken på Åby. En ganska enkel operation, men som fick komplikationer.

När Christina Medin fick hem hästen efter kastreringen andades hästen konstigt.

– Det lät som om han andades genom ett rör. Det lät jättekonstigt. Veterinären som hade kvällsjouren tittade på hästen, men han sa att hästen var förkyld. De på ATG-kliniken sa att de inte använder sådana rör vid operationer, säger Christina Medin.

Dagen efter ingreppet hade Bowling Fire 39 graders feber.

– Vi har en egen veterinär och han tittade också på hästen och förstod att något var fel. Jag ringde även till kliniken, men då hade de stängt och ingen hade jour och kunde svara på mina frågor, säger hon.

Hittade ett rör

På fredag eftermiddag lyste de med en ficklampa i hästens näsa och såg att det fanns ett nästan 40 centimeter långt rör i näsan.

– Röret satt en bit upp. Vi drog ut det och efter det gick febern ner. Men man blir frustrerad när det inte finns någon jourtelefon dagen efter att de gjort ett ingrepp, säger hon.

Efter händelsen har hon varit i kontakt med kliniken.

– Jag var förbannad på måndagen, men chefen för kliniken var trevlig och bad om ursäkt. Hon sa att det var slarv av operationspersonalen och att sådana här saker inte får hända, säger Christina Medin.

Samtidigt tänker hon på vilka följder det hade kunnat fått.

– Tänk om jag inte hade haft en sådan rutinerad och duktig skötare som Malin som märkte att något var fel. Om vi bara hade lyssnat på veterinären som sa att hästen var förkyld. Det hade kunnat gå riktigt illa, säger hon.

I dag mår Bowling Fire bättre och febern är borta.

– Han är pigg och har börjat skrittas efter kastreringen. På måndag ska vi tillbaka till kliniken och se så att allt är bra, säger Christina Medin.

ARTIKELN HANDLAR OM