Mamman: I början var det en katastrof

Foto: KANAL75
TRAV

Från en usel nybörjare till Sveriges stjärnkusk nummer ett på 15 år.

Nu avslöjar Björn Goops mamma Annika vad det är som gör sonen till en superstjärna i sulkyn.

– I början var det en katastrof men nu kör han häst lika bra som han kör bil, säger hon.

Björn Goop har under de senaste åren tillhört toppskicket av landets travkuskar.

Björn kör enormt många lopp under ett år och förra året körde han 2 162 lopp. Det blir i snitt sex lopp per dag. I år har Björn Goop kört 1 856 lopp och 335 av dem har slutat med seger. Det ger honom en segerprocent på 18.

Stenhårt i V75-ligan

Goop kör mycket på V75 och i år har han tagit 42 V75-segrar. Lika många segrar har Erik Adielsson tagit och nu slåss superkuskarna om segern i den mycket prestigefyllda V75-ligan.

– Jag tror Björn tar hem segern i ligan. Vårat stall går bra nu efter en tungt period och när Björn kör i ett stim brukar det mesta gå rätt. Han är en enorm tävlingsmänniska och ger sig aldrig, säger mamma Annika Goop.

Vad gör Björn till en bra kusk?

– Han har en mycket bra reaktionsförmåga. Han kör bil lika bra som han kör häst. Jag är aldrig rädd när jag åker bil med Björn. Sen älskar han att tävla i allt och han ger sig aldrig när han väl gett sig in i något. För ett par månader sedan så hade vi en tung period då hästarna inte gick någonting. Då är det svårt att vinna lopp. Björn sa till mig att man vill ju inte kasta ut en häst i spåren då den stannar på upploppet. Men nu kör han i ett flyt igen och då går allt rätt.

När märkte du att han hade talang för att köra häst?

– Han har varit bra i allt han gjort. Som ung var han mycket bra i tennis. Men när han började köra häst var det katastrof. Det gick inte speciellt bra men han fick lära sig. Han började köra när han var 17 år men det tog tid innan han lärde sig allt.

Hur mycket betyder hans framgångar på travbanan för dig?

– Jag mår dåligt om det går dåligt för honom en V75-omgång. Men Björn är i alla fall en bättre förlorare än pappa Olle. Jag sitter framför tv:n och skriker fram Björn. Man är alltid orolig att det ska hända honom något när han kör. Man har ju sett att det sker mycket olyckor men olyckor kan hända även hemma på gården när man tränar, säger Annika Goop.

ARTIKELN HANDLAR OM