”Jag vann tio miljoner kronor – på låtsas”

TRAV

Jag hade sju rätt i lördags.

20 sjuor satt som en smäck och vinsten blev tio miljoner.

Spikarna, Järvsöfaks och Commander Crowe, var ju så givna.

Systemet jag bjöd på i tidningen var bara lurendrejeri.

Ha ha, gick ni på den? Nej, så var det förstås inte. Skit också. Det gick faktiskt inte alls bra i lördags. Carambole P. och den där notoriske skrällkusken Jim Frick knockade mig redan i V75-2. Jag garderade dessutom, listigt nog, både Järvsöfaks och Commander Crowe.

Spikarnas spik

Inte fasen spikade jag spikarnas spik, han som vunnit 180 lopp på 206 starter och gick barfota för första gången. Näe, ”gamle” Järvsöfaks var inget för mig. Och hästen som vunnit 25 lopp på 26 starter och förlorat en gång på målfoto efter årets hjälteinsats – han dög inte heller som spik. ”Överskattade” Commander Crowe garderades friskt på Nybrinks sönderanalyserade lapp.

Konstigt att man gör det, gång efter gång. Krånglar till det. Gör det svårare än det är. V75 är snudd på omöjligt redan från början och det finns ingen anledning att försöka sätta den i krysset när man, några enstaka gånger, kan bredsida in den.

Måste förklara varför

”KE” mejlar och tycker till om referaten i tv.

”Hej Micke ! Mitt och många andras problem är att vi inte lärt oss känna igen vare sig kuskar eller hästar ännu. Vi kan inte hänga med på egen hand, vi ser inte. Varför är det så svårt för er som jobbar i tv att berätta var hästarna ligger i loppen? Det gör de ju på ute på travbanorna. Många av er är kanonbra på att referera vad som händer, vilket väl är det intressanta; loppet varar ju bara en kort stund. Varför då tjata om härstamningar, pappa, mamma, bror och annan statistik?

Det är ju helt ointressant under själva loppet. Då vill jag gärna veta var just min häst ligger så jag kan följa den. Allt det andra lyssnar jag mer än gärna på före och efter loppen! Kanske har jag fel, vill bara vet vad du tycker.”

Nej, jag tycker inte att du har fel, KE. I första hand ska de som refererar trav i tv vara tittarnas glasögon och berätta vad som händer. Men det får inte bli lika enformigt som på travbanorna där positioner rabblas om och om igen. Det funkar inte i tv. Där gäller det att även analysera under loppets gång, att försöka förklara vad som händer och varför.

Men att blanda in ointressant statistik är fel, det håller jag med om.

FAKTA

Veckans tips

1. 6 Derby Clipper (Solvalla, V64-1)Ilsken spurt i skymundan senast. Spets och slut nu.

2. 11 Martin L.Sisu (Solvalla, V64-3) Rykande upplopp i två raka. Speedar ner allt igen?

3. 5 Qato Quattro (Solvalla, V64-4)Hårding. Lopp i kroppen. Hett segerbud.

ARTIKELN HANDLAR OM