”Det har varit lite berg och dalbana”

Björn Goop om livet, framtiden och V75-ligan

Foto: Kanal75
Björn Goop med pappa Olle vid sin sida.
TRAV

Han har rekordet på antal kusksegrar på ett år – 501.

Björn Goop räknas av många som en av världens främsta travkuskar.

Möt honom i en stor intervju om livet, framtiden och hur han ska vinna den prestigefyllda V75-ligan.

Björn Goop och hans pappa Olle driver en av Sveriges bästa träningsrörelser. Lill-Goop själv vinner solklart mest travlopp i Sverige och har rekordet på antal kusksegrar på ett år – 501 stycken. Som kusk är han oerhört påpassad av spelarna varje gång han sitter upp bakom en häst – och det är förståeligt med tanke på hans resultat i sulkyn. Efter en kanonstart på året hade Björn Goop en svacka under sommaren, men nu är stjärnkusken i toppslag igen och en mycket hård duell väntar mellan Goop och Erik Adielsson i V75-ligan.

Hur har det här året varit hittills för dig?

– Det har varit lite berg och dalbana. Men så är det i travsporten. Det är svårt att alltid vara på topp, det hänger inte bara på en själv. Man jobbar i samarbets team med hästar och tränare. Det är nästintill omöjligt att alltid vara på topp då. Jag hade en enormt bra inledning på året. Sen så sjönk det kraftigt i somras. Mycket på grund på hästar som under presterade. När man kör hästar med bra form så ser man bra ut, och kör man dåliga hästar ser det ut som att man kör dåligt. Men det har varit ett bra år totalt sett, säger Björn Goop.

Vad är höjdpunkten hittills under året?

– När jag körde Yield Boko till Breeders´ Crown segern i Eskilstuna.

Vad minns du bäst? Något speciellt som har hänt? Positivt eller negativt?

– Det är tre-fyra saker man kommer ihåg. När Yield Boko vann, när jag tog fyra segrar på V75 i Axevalla och när Debbie Brodda överraskade och vann på Jägersro. Men sen har jag säkert missat något, man glömmer ju fort.

Det är jämnt i V75-ligan, 42-42 mot Adielsson. Hur ska du göra för att vinna den? Vad betyder V75-ligan för dig? Vad skulle en vinst betyda?

– Försöka kämpa som jag har gjort hela året. Positivt är att det gått enormt bra på slutet, jag har kört bra hästar. Men man ska tänka på att det svårt att vinna V75-lopp, det krävs flyt. Och framför allt att de rätta förutsättningarna. Nu har kunderna gett mig förtroende och jag har fått chansen att köra mycket bra hästar i bra form.

– Det är är ju väldigt stort för svensk och europeisk travsport. Det betyder väldigt mycket.

– Ligan i sig har jag fått äran att få vinna några gånger. Ambitionen är alltid att vinna, men det står inte och faller med det. Om man blir tvåa i V75-ligan så är det väldigt bra det också.

”Enbart positivt”

Hur är det att jobba så tätt ihop med familjen? Pappa Olle tränar, Mamma Annika är med på ett hörn, och flickvännen Henrietta jobbar i stallet. Håller ni sams eller är det ofta bråk?

– Det är enbart positivt . Det finns inga nackdelar överhuvudtaget. Det är väldigt tajt och väldigt nära kontakter. Jag ser det som en stor fördel. Vi är kommer överrens enormt bra. Vi har samma åsikter, väldigt mycket sker ju utan att man måste säga nått. Vi är ett inarbetat team hela stallet.

– Visst har vi olika åsikter ibland. Men det brukar ofta kunna leda framåt, att vi utvecklar idéer.

Du kör in mycket pengar. Är pengar viktigt för dig?

– Svår fråga att svara på. Att man kör in mycket pengar är viktigt, det gör det bättre för hästägarna. Att jag själv tjänar pengar på det också gör min vardag bättre. Då kan jag fokusera mer på sporten och mitt arbete.

Du syns mycket i media, ibland får du kritik och ibland blir du hyllad. Vad är din relation till media?

– Jag tycker den är öppen och bra. Jag är väldigt glad att vi har så stor plats i media för sporten. Jag har så klart mycket media på mig, men det är positivit så länge det gagnar sporten. Man får vara beredd på kritik. Det enda som är frustrerande är när man känner sig orättvist vinklad. Om man gjort sitt bästa, men det ändå kommer kritik.

Du jobbar väldigt mycket. Hur är det att vara travkusk/tränare?

– Det är ju ett jobb, men ändå inte ett jobb. Mer ett sätt att leva. Jag jobbar alla vakna timmar, det är så med djur. Men jag får ju jobba med det jag tycker är det roligaste som finns, det underlättar mycket. Det är en livstil.

Vad är den största höjdpunkten inom din karriär som travkusk?

– Derbysegern med Conny Nobell. Känslomässigt är det den största. Derbyt var något som jag hade enormt fokus på under många många månader. Att det sen slog igenom och att det gick vägen, det var en enorm glädje.

”Sen dess har jag varit fast”

Var det helt naturligt att du skulle jobba med trav?

– Nej, det var det inte. Jag var inte så intresserad från början, men det kom smygande mer och mer ju äldre jag blev. Jag jobbade några somrar i stallet. Sen dess har jag varit fast. Och det är definitivt inget jag ångrar.

Om du inte hade blivit travkusk, vilket yrke hade du valt då?

– Jag vet inte, jag tror nog att jag hade varit egen företagare på något sätt. Jag är ganska mycket framåt och vill styra mina egna ideér framåt. Men inom vilken bransch, det vet jag inte.

Beskriv dig själv som person? Vad vet man inte om dig?

– Snäll, målmedveten, motiverad, humörsbetonad och ambitiös.

– Jag tror det mesta av mig är en öppen bok. Jag är väldigt offentlig. Det är inget jag kommer på som jag inte redan har sagt.

Hur ser du på din framtid inom travet?

– Vi driver ett familjeföretag nu och det är klart att jag vill fortsätta jobba tillsammans som vi gör. Det är svårt att sia i framtiden, det är ju lite kritiskt läge just nu. Nu har vi ställt upp på staten i flera år och betalat höga skatter och avgifter. Det är nu som staten ska visa sin tacksamheten för travsporten. Det är nu de ska hjälpa oss. Det är dags för det. Det som är positivt är att det finns väldigt stort intresse för travsporten i landet, avslutar Björn Goop.

FAKTA

Namn: Björn Goop

Ålder: 32

Favoriträtt?

Pasta, i olika slag. Lax.

Favoritfilm/Bok?

Jag älskar film. Båda filmerna om Arn är favoriter. Sen gillar jag CSI, det är ingen film men det är en bra serie. Det kopplar jag av till när jag kommer hem på kvällarna. Propositionshäftet är den bästa boken, om det räknas som bok.

Vad dricker du helst?

Mineralvatten.

Favorithäst?

Conny Nobell.

Vad har du för bil?

Mercedes.