”Det kändes surt”

Foto: ALN
TRAV

Kalmar i november.

En alldeles vanlig V75-omgång.

Såg vidrigt svår ut på förhand.

Men så omöjlig blev den inte.

Jörgen Sjunnesson och Björn Goop tog varsin dubbel.

Dramatiken var lika med noll inledningsvis. Björn Goop gav streckfavoriten Giddes Dream en perfekt resa i andra ytter i V75-1. Goop-hästen kunde vänta med attacken till 550 kvar – och då gled Björn bara fram i tredje­spår utan rygg runt sista kurvan. Han satte sedan leende in stöten på upploppet, vift vift med vänstern, och så var det klart.

I V75-2 hände det mer. Svanstedt körde startgalopp med favoriten, Indiana Brave, tappade massor och smög med invändigt i kön. Han var ten and out, det trodde alla. Björn Goop hade hittat tredje ytter åt Timo Nurmos spurtstarka dam Purple Haze. Den här gången vilade inte Goop på hanen; 700 kvar var det full gas och sen sluggade sig hästen förbi allt via tredjespår utan rygg. Men det var ytterst nära att hon åkte dit – från ingenstans flög nämligen Indiana Brave fram sista 150 och vara bara slagen med en decimeter.

Passas nästa gång. Eller förresten: stenklar nästa gång!

Årets förvandlingsnummer

I guldloppet blev det tokaction. Torbjörn Jansson och Beanie M.M. pressade för spets, utanpå Jörgen Sjunnesson och favoriten Gift Kronos. Första 500 travades efter 1.06,5 och i samma veva galopperade Gift Kronos bort sig.

Adams Hall fick spara krutet i tredje ytter och kunde slå sig fram till målfotoseger efter att ha sett slagen ut av Debbie ­Brodda in på upploppet.

Debbie var lika fruktansvärt bra som vanligt och är utan tvekan årets förvandlingsnummer. Vad har du gjort med ­henne, Stig H?

Det small bara till

Hemmatränaren Fredrik Persson vann, förstås, V75-4 med Ruby Silas. Persson vinner nämligen med det mesta det här året, och när han gav vrålspeediga Ruby Silas en smygare i fjärde ytter så small det bara över upploppet. Måldomaren tittade på situationen i sista kurvan, när Persson fick luckan, men friade helt riktigt. Det var väl Svanstedt och Muscle Leaf som vinglade?

Jörgen Sjunnesson borde köpa en lott i dag. Han var omgångens turgubbe när han satte dit skrällen (streckad på sju procent) Wiss Pocahontas. När luckan till slut kom från rygg på ledaren in på upploppet var han egentligen chanslös på segern. Men …hästar med segergrepp galopperade både till höger och vänster och plötsligt – hur fasen gick det till egentligen? – var han först i mål.

Sjunnesson, den uslingen, vann sedan även V75-6. Han ledde hela vägen med Lutfi Kolgjinis He’s a Gangster och hade faktiskt fräckheten att kontra ut min spik, M.T.Cherokee, i de sista stegen. Det kändes surt för mig, hade inte spruckit i det läget, men det är bara att bocka och gratulera.

Men M.T.Cherokee borde väl ha vunnit efter sin fina resa i andra ytter?

Korvet Klintholm och Thomas Uhrberg avslutade omgången med att vinna plättlätt från positionen utvändigt ledaren. Bästa hästen? Skulle tro det. Överlägset. Min spik? Fråga inte! Okej då. Strong Boy D.E., har inte kommit i mål än …

Micke Nybrink