Berggren önskar italiensk värme

TRAV

23 år i Italien sätter sina spår.

68-årige Leif Berggren står inte emot kyla lika bra längre.

På onsdag kväll väntar nollgradiga V64-tävlingar på hemvändaren med nära 3000 segrar i karriären.

– En´är ju van från förr så det ska nog inte vara så farligt att tävla i vinter även om det så klart kommer att ta emot lite, säger värmlänningen Berggren som flyttade från Sverige i mitten av 1980-talet.

Foto: Petri Johansson/Kanal75
Leif Berggren.

1985 lämnade Leif Färjestads travbana och flyttade till Italien för - som han sa när han åkte - "ett par tre år". Det blev 23 år utomlands.

Den tre år äldre brodern Sven, som han drivit tränarrörelse tillsammans med i trakterna av Pisa, flyttade inte med hem i somras.

– Han är kvar där nere och mår gott han, säger Leif med ett skratt. Men allvarligt så mår jag faktiskt

bättre av värmen där nere. Samtidigt finns det många fördelar med att bo i Sverige också och det jämnar ut sig det där.

Flyttade efter familjen

Nio gånger champion "hemma" på Färjestad. Efter hemkomsten har han slagit sig ner på en gård i närheten av Västerås och tillhör nu Sundbyholmstravet i Eskilstuna.

– Gunilla (frun) kommer från Västerås och barnen går faktiskt i samma skola som hon gick i. Hon och barnen har varit hemma i två år nu och i somras flyttade jag efter. Det var mycket för barnen och deras skolgång vi flyttade hem igen. Gunilla är så mycket yngre än mig, nästan 30 år yngre, och våra barn är i skolåldern, säger Leif som får tävla ett par år till som professionell i Sverige innan han faller för travsportens pensionsålder.

Derbyseger i Italien

Det gick bra för Berggren även i Italien. Största segern där nere kom slutet av 1990-talet då vann det italienska Derbyt med hästen Uronometro.

Med sig hem i somras hade han fem italienskfödda hästar, däribland hästen han startar på Solvalla i V64-5, femårige Grilljanne ägd av italienska stallnamnet "Scuderia Clara och Carlo" (namnen på Leifs barn, elva och tretton år gamla). En familjehäst med andra ord.

Kan inte motståndet

Starten i V64 på Solvalla blir Leifs första på de lite större svenska travscenerna efter hemkomsten.

Som nyinflyttad har han inte riktigt hunnit skaffat sig tillräckliga kunskaper om dagens svenska hästar. Att sätta in Grilljanne i motståndet i V64-5 har han därför svårt för.

– Han var bara blek senast (oplacerad) och jag har ingen riktigt bra förklaring till det. Starten innan vann han i Bollnäs och var riktigt stark då efter en långspurt i spåren i sista kurvan. I starten innan det var han mycket bra som fyra i ett trekilometerslopp där gick i rygg på Lugdunum sista varvet i spåren och var nästan på linje med honom i mål.

Känd för sin startsnabbhet

Berggren säger att Grilljanne (namnet slang för ordet snobb) är "skapligt rask ut".

Liksom kusken själv då, kontrar vi. Leif Berggren var känd som en av de startsnabbaste kuskarna i landet innan sin flytt.

– Jo men nu har man väl tappat tajmingen lite grand! säger han. Annars är det många, fler än jag kunde tänka mig när jag flyttade hem, som kommer ihåg det jag gjort i Sverige, mina hästar och så.

Någonstans runt 2800 segrar har du tagit till idag. Siktar du på 3000 jämnt?

– Det målet har jag gett upp faktiskt, det blir lite lugnare framöver.

Mikael Wikner/Kanal75