Här vinner man mest – län för län

Foto: PRIVAT
Bergsåkers kiosk och gatukök i Sundsvall är en framgångsrik butik. Förra året delade de ut 15 miljoner kronor till lyckliga vinnare.
TRAV

Här är spelarna som vinner mest och minst i landet på trav.

Västernorrlands travspelare drar in mest – Uppsalas minst.

– Invånarna i Uppsala är för klena, de måste våga satsa mer, säger Daniel Wassberg som jobbar i Årsta Travcafé i Uppsala.

Runt om i landet finns det många duktiga travspelare.

Men vilket län har de spelare som vinner mest?

Trav365:s unika statistik visar att befolkningen i Västernorrland har de spelare som vinner mest. I Västernorrland bor det 243 449 personer och de har en vinst på 1 230 kronor per person under 2008. De toppar ligan överlägset före Gävleborg som har 1 060 i vinst per person.

– Vi har många duktiga spelare här och min butik gav förra året ut 15 miljoner i vinster. Vi har riktigt bra spelare som kan mycket om hästar. Det är många som engagerar sig i travet och det är inte för intet vi har kasinot här i Sundsvall, säger Micael Nordlander som deläger Bergsåkers kiosk och gatukök i Sundsvall.

Marie Hyllander, PR-chef på ATG, säger så här om Västernorrlands succé.

– Man har alltid spelat mycket på hästar i Norrland historiskt sätt. Så det är ju roligt att man vinner där också. Norrland har alltid varit med högt i listan när det gäller hur mycket man spelar per person, säger Marie.

Uppsala sist på listan

Men om det går bra för spelarna i Västernorrland så är det helt tvärtom i Uppsala. Travspelarna i Uppsala har det inte lätt. De ligger sist på listan och är det län som har minst i vinst per invånare 2008. De har 526 kronor i vinst per person. Med andra ord så är invånarna i Västernorrland mer än dubbelt så vinstrika som invånarna i Uppsala.

– Spelarna i Uppsala är för dåliga. De spelar för lite och är för klena i sitt satsande. Det här var ingen nyhet och vi måste hjälpa spelarna att vinna mer, säger Daniel Wassberg som jobbar i Årsta Travcafé i Uppsala.

Tror på hemmahästen Mac Kindley

Kvällens V64-omgång på Solvalla håller inte den högsta kvaliten sportsligt men spelmässigt ser det betydligt mer intressant ut. Vinstbutiken Bergsåkers kiosk och gatukök i Sundsvall har hittat dragen som kan göra dig rik.

– Bästa spiken i omgången är Rakas. Han har varit bra hela tiden och imponerade stort senast, en bra spik i en svår omgång. Vi tror också på Mac Kindley som är en hemmahäst för oss. Det är en otroligt bra häst som Robert har, säger Micael Nordlander

Någon häst som kan ge miljonutdelning?

– O.J.'S Nasdaq i tredje avdelningen. En bra häst som haft mycket otur och suttit fast. Det är inte så ofta Bergsåkerskuskar är på Solvalla, men när de är där brukar de ha med sig de bästa hästarna.

Någon favorit i fara?

– Don Ariel i V64-1. Där tror jag stenhårt på Regisseur, säger Micael Nordlander.

FAKTA

Vinstlistan – län för län

Så mycket vinner länen per person. (Kronor inom parantes).

1. VÄSTERNORRLAND (1 230)

2. GÄVLEBORG (1 060)

3. DALARNA (1 044)

4. VÄRMLAND (998)

5. JÄMTLAND (872)

6. STOCKHOLM (872)

7. SÖDERMANLAND (872)

8. GOTLAND (861)

9. HALLAND (844)

10. VÄSTRA GÖTALAND (766)

11. SKÅNE (754)

12. ÖREBRO (745)

13. KALMAR (739)

14. VÄSTMANLAND (719)

15. KRONOBERG (662)

16. NORRBOTTEN (629)

17. VÄSTERBOTTEN (625)

18. BLEKINGE (599)

19. ÖSTERGÖTLAND (593)

20. JÖNKÖPING (535)

21. UPPSALA (526)

ARTIKELN HANDLAR OM