Foppas stjärna mot Elitloppet

Foto: Kanal75
Siktet är inställt. Efter Elitloppet på Solvalla sista söndagen i maj kan Peter "Foppa" Forsberg ännu en gång få följa med Adrian Chip in i vinnarcirkeln
TRAV

2005 gick hans Tsar d´Inverne på pumpen.

I maj kan revanschens stund vara kommen.

Då ska Peter "Foppa" Forsbergs stjärnhäst Adrian Chip vinna Elitloppet.

– Nu ska vi spänna bågen lika hårt som inför Hambletonian, säger tränaren Robert Berg

Foto: Kanal75
Robert Bergh har varit med i Elitloppet tre gånger tidigare. Till våren siktar han på det prestigefyllda loppet med Adrian Chip.

I fjol sprang Adrian Chip in 6,6 miljoner kronor och slutade bland annat tvåa i världens största treåringslopp, Hambletonian i New York.

I år har hästen haft något av en mellansäsong, men ändå sprungit in en miljon kronor. I sin senaste start vann han Axel Jensens Minneslopp i Oslo och det var första gången som hockeyikonen Peter Forsberg fick se sin topphäst vinna på plats.

– Jag hade faktiskt inte tänkt på det eftersom vi haft en sån lycka med hästarna och han varit på plats när "Adrian" varit tvåa i stora lopp, säger Robert Bergh.

Forsberg har ägt hästar i många år och när hans Tsar d´Inverne vann Svenskt Travderby 2003 stod han på läktaren. Två år senare slutade den hästen oplacerad i ett Elitloppsförsök på Solvalla.

När Elitloppet avgörs sista söndagen i maj nästa år är förhoppningen att Adrian Chip ska ge såväl Foppa som tränaren Robert Bergh upprättelse för den plumpen i protokollet.

– Adrian Chip passar in mycket bättre i de förutsättningar som är i Elitloppet än vad de hästar jag startat där tidigare har gjort. Där är det internationell start. I och med att starten går närmare kurvan håller bilen hög fart längre och det är kanon för Adrian, säger Robert Bergh, som även startat Zimb Zipper (-00) och Hilda Zonett (-04) i Elitloppet.

Hård satsning väntar

Robert Bergh är något av en mästare på att sätta sina hästar i absolut toppform till de största loppen, och i vinter väntar stenhård träning för Adrian Chip.

– Förra året innebar vinteruppehållet mest vila. Nu väntar tuffare träning. Inte sen Hambot har vi spänt bågen så hårt som vi kommer att göra nu.

– Det finns mycket att göra både tränings- och utrustningsmässigt. Dessutom har han tjänat 90 procent av sina pengar från ledningen eller rygg ledaren utan att förta sig. Han har haft ett otroligt flyt med det där och sluppit tunga lopp ute i spåren. Jag tror att han kan utvecklas ytterligare och det ser helt klart intressant ut inför nästa år, säger Bergh.

Gynnas av skor och brodd

Men året är inte slut än och tre starter till väntar innan vinterträningen tar vid. Först är det V75 på hemmabanan Bergsåker som gäller. Där har Adrian Chip lottats till ett mycket svårt tolftespår i gulddivisionen (V75-3).

– Det verkar finnas krafter som styr det där med spåren, säger Bergh med ett leende och syftar på att Adrian Chip fick ett dåligt startspår också vid sitt senaste framträdande på hemmabanan.

– Jag har inte gett upp för det men från ett sånt läge över kort distans är man borta bara det krånglar minsta lilla under loppet. Jag har svårt att bedöma formen på de andra men de flesta är bäst barfota. Det kommer att vara en vinterdag och Adrian trivs med skor och krävs det broddar är inte heller det något minus för honom. Så det finns lite fördelar också. Jag tycker att loppet är öppet och att han är ett streck av flera.

Ola Johansson/Kanal75