”Björn Goop har respekt med sig”

Edlund om stjärnkusken

TRAV

SUNDSVALL. 2–1 i går.

47–43 totalt.

Avståndet växer mellan Björn Goop och Erik Adielsson.

Det återstår 45 V75-lopp under 2008 så V75-ligan är på intet sätt avgjord. Men trenden är tydlig. Björn Goop har hittills under november vunnit nio V75-lopp medan Erik Adielsson under samma period tagit hem tre. Goops vinster togs båda efter ledning från start till mål och såväl Purple Haze som Korok svarade för gedigna dagsverken. Det finns ingen kusk som vinner så mycket lopp från spets som Björn Goop.

Han är en duktig startkusk, kör offensivt, har bra tempokänsla och han har respekt med sig.

Frankrike eller Sverige?

Roger Walmann blev den mest framgångsrike tränaren med två segrar, en andraplats och ett fjärdepris. Totalt 334?000 kronor på kontot. Colombian Necktie gjorde sin plikt som favorit i gulddivisionen. Som väntat blev det en spårfylld inledning men när han väl kom till spets (ett varv från mål) var loppet över. Walmann umgås med planer på att starta hästen i Frankrike i vinter Varför inte? Även om jag tror att han skulle sopa rent i högsta klassen här hemma. För, ärligt talat, den svenska gulddivisionen ger ingen skrämselhicka under den kalla perioden av året.

Formtoppad

Gunnar Melander är en av landets skickligaste tränare av kallblod och vet hur man ska sätta en häst i toppform. Hans Myllarfaks har vunnit två V75-lopp under året och vid båda tillfällena har hästen rekordsänkt rejält. Loppet i går avgjordes när körande Micael Melander tog sig ut från innern till andraspår efter 100 meter i kamp med utvändige Spigel. Vid första anblicken tyckte jag att det såg ut som att Melander trängde sig ut. Efter att ha tittat på måldomarnämndens översiktsfilm (rakt framifrån och med djup) kan jag konstatera att så icke var fallet.

Myllarfaks var bästa hästen och vann utan regelbrott.

Femte raka för Juan Carlos

Supertränarna Stefan Hultman och Stig H Johansson har båda misslyckats med Juan Carlos. Numer befinner han sig hos Robert Bergh och plötsligt fungerar allt perfekt. När han i går vann V75-7 var det hans femte raka seger sen ankomsten till Bergh. Det var en seger med dramatik. Juan Carlos var väldigt nära att galoppera vid två tillfällen. Dels i första sväng och dels 50 meter före mål. Båda gångerna parerade Bergh skickligt. Det känns som att det finns mycket mer framgång kvar i Juan Carlos kropp.

Bergsåker har blivit Berghsåker

Bergsåker vill gärna kalla sig storbana och rankas på samma nivå som Solvalla, Åby och Jägersro. Spelmässigt ligger banan bra till men sportsligt är det tunt för tillfället. För tio år sen var det snudd på omöjligt för gästande tränare att komma till Bergsåker och vinna under en V75-dag. Då dominerade Åke Svanstedt (numera på Axevalla), Lars Lindberg (trappat ned), Svante Båth och Robert Bergh. Nu känns det som att banan står och faller med hur det lyckas för Bergh (överlägset resultat). Bergsåker har kört 28 V75-lopp under 2008.

Två av dem har slutat med hemmavinst. Båda gångerna har Robert Bergh tränat och kört vinnaren

Johan Edlund