Stallet som har toppform på vintern

Foto: KANAL75
Vintern är Mikael Selins årstid. Här firar han en V75-seger tillsammans med Prestige och Mikael J Andersson.
TRAV

Kyla och mörker.

Då trivs Mikael Selin.

– Mitt stall går alltid bäst på vintern. Det känns som om varje häst är 100 meter bättre nu, säger köldexperten och bjuder på en vinnare till söndagens V65-tävlingar på Örebro.

Under förra vintern hade stall Selin en lång formtopp som kulminerade runt nyår då man tog fyra V75-segrar på två veckor.

Nu verkar något liknande vara på gång. 10 november åkte man till Färjestad med fyra hästar och vann med samtliga. På de 15 senaste starterna har det blivit sju segrar.

– På Färjestad kändes det nästan lite overkligt. Speciellt som alla hästar varit sjuka och inte tränat så mycket. Att de bara skulle gå ut och vinna allihop trodde jag aldrig.

Däremot låter inte Selin överraskad att stallets vinterform är i antågande.

– Nej, så brukar det alltid vara. Att hästarna trivs bättre när det är kallt är helt klart. Vi hade en bra period fram till i maj, sedan har det varit tungt. Jag har nog för mycket frestelser i hagen på sommaren, de äter en massa gräs och fungerar inte riktigt.

Så det är inte så att du latar dig och inte tränar ordentligt då?

– Nej, haha, så är det verkligen inte.

Däremot kunde Selin lata sig i tre veckor i höstas. Det var då han konstaterade att hela stallet drabbats av det lömska rhinoviruset.

– Det är en sjukdom som är väldigt svår att hitta eftersom det inte blir några symptom annat än att hästarna tävlar dåligt. När vi tog prover och förstod att många var drabbade valde vi att ställa av allihop. Jag tänkte passa på och åka på semester, men hittade inget lämpligt resmål. Istället fick vi ta hand om saker som blivit eftersatta, som att städa hela stallet grundligt.

Rent och snyggt, det är alltså hemligheten att det går så bra igen?

– Det tror jag väl inte. Men skillnaden innan och efter uppehållet är otrolig. Det känns som om varje häst är 100 meter bättre nu.

Då tar du en V65-dubbel på söndag?

– Nej. Det är bara den ena som kan vinna.

Berätta!

– Sörgårdens Filippa (V65-2) är en väldigt ärlig märr med ett bra slutvarv. Casablanca S.I.R. (V65-4) är tvärtom... Skulle hon vinna från tillägg så är verkligen stallet bättre än någonsin, jag tror tyvärr att det är omöjligt.

Men Sörgårdens Filippa kan vara en V65-spik?

- Spik vet jag inte, det fanns väl någon bra motståndare. Men hon var väldigt bra senast då hon lekte med motståndarna trots tredjespår sista 800 meterna. Då hade hon alltså haft det väldigt lugnt i träningen innan så det normala är ju att hon är bättre nu. Visst räknar jag med att hon segerstrider.

Trivs du också bättre när det är kallt ute?

– Ja, jag gillar både hösten och vintern. Speciellt när det är fruset med snö. Tyvärr får vi inte det så mycket här nere. Men när det väl fryser till får vi bättre träningsförhållanden och då brukar hästarna bli ännu ett snäpp vassare.

Så ju fler minusgrader desto mer ska man spela på Mikael Selin?

– Det tror jag är en bra strategi.

Då får vi önska en riktigt kall söndag.

– Ja tack, det vore härligt.

Robin Johansson/KANAL75