”Det är sensationellt bra”

Foto: Johan Bävman
Gert Fylking om succén i Rixallsvenskan och sitt travintresse.
TRAV

Gert Fylkings miljonprojekt RIXallsvenskan har blivit en succé.

Redan efter en vecka har 11 000 hästandelar blivit sålda.

– Det är sensationellt bra, säger Fylking.

Radioprofilen Gert Fylkings miljonprojekt RIXallsvenskan har börjat succéartat. Från och med den tionde november var det fritt fram att köpa en andel i en häst. Redan nu efter en vecka har 11 000 av 16 000 hästandelar blivit sålda och sex av de 16 stallen runt om i landet är helt slutsålda. 31 december är den sista dagen att köpa en andel i RIXallsvenskan – men som det ser ut nu så kommer andelarna vara slut långt före det.

– Det är sensationellt bra, säger Gert Fylking.

Hur kom du på den här idén?

– Idén kommer utav att jag tycker det är roligt med trav, det är kul att titta på. Men jag är inte någon nörd. Jag tänkte att det är mycket roligare att titta på trav om man har en häst. Det är precis som i fotboll, det blir lite roligare när man ser sitt favoritlag spela.

– Men sen frågade jag mig, varför är det inte folk på banorna? Hur ska man göra för att locka dit dem? Kan vi få ägande, kollektivt ägande så kanske vi kan locka folk till banorna. Det i kombination gjorde att jag tog kontakt med ATG och STC, säger Gert Fylking.

11000 av 16000 andelar är sålda. Trodde du att det skulle bli så här stort intresse?

– Jag har gått och varit nervös faktiskt. Naturligtvis så ville jag att det skulle bli en sån här succé. Det är sådant man drömmer om, att man har en idé som blir så här bra. Att det skulle ta de här fantastiska proportionerna på den korta tiden det hoppades jag på, men jag trodde inte på det. ATG och STC har plöjt ner mycket pengar och prestige, då är det extra kul att det fungerar.

”Nu ska vi åka och heja”

Du är med och äger Västerbo Morronzoo, äger du fler hästar? Och har du ägt hästar förut?

– Jag är med på två tvååringar, Västerbo Banditrock och Västerbo DogArtist. Sen så ägde jag en galopphäst ihop med Robert Ashberg. Nu har jag köpt en andel i RIXallsvenskan, i Stockholmsregionen, de flesta på jobbet har också köpt en så nu ska vi åka och heja.

Brukar du ofta vara på trav? Och spelar du ofta?

– Jag är på trav när jag har tid, och när mina hästar springer.

– Jag spelar ganska små summor. Man ska inte spela mer än man tycker det är roligt att förlora. När man spelar för en liten summa så får man se till att hästarna ger lite bättre odds, då blir det roligt.

Vad är det som gör travet så speciellt tycker du?

– Det är att jag har fått fram en folkhäst. Alla kan vara delägare till en häst, det är väldigt kul. Och sen det här med lokala stall och hästar som tävlar mot varandra i en inbördes liga. Man kan följa sin häst och se hur den placerar sig. Man behöver inte kunna så mycket för att hänga med. Får vi bara ordning på det här i Sverige så kommer de andra länderna att hänga på. Då ska vi fixa Nordiska mästerskap.

”Hade blivit en väldigt bra travtränare”

Travet är inget nytt kapitel i Gert Fylkings liv. Travet ligger i en del av familjens arv. Fylkings farbror Gösta tränade hästar. Som 18-åring jobbade Fylking som lärling på Västerbo stuteri. Sen kom skådespeleriet och det…

Vad hade hänt annars?

– Jag hade blivit en väldigt bra travtränare. Jag har inte sluta drömma om att ta licens och att köra ett lopp i alla fall.

Gert Fylking har figurerat i väldigt många tv-program, filmer och serier. Nuförtiden hör man profilens röst i RixFM där har han är programledare och varje fredag levererar han ”Gerts fredagsfräckis”. Något som Fylking inte har testat på är att göra trav-tv, men det är inte något han är främmande för.

Skulle du kunna tänka dig att jobba med trav-tv?

– Ja för fan, det skulle jag visst kunna göra. Jag tycker det är roligt att resa runt och snacka med folk. Jag gillar temperaturen i travet. Vill de mig något så får de höra av sig. Travfolket är väldigt trevliga, säger Gert Fylking.