Opalen krossade sina motståndare

Foto: KANAL75
TRAV

Opal Viking fortsätter att vinna storlopp i Italien.

Insatsen i Montegiorgio var femstjärnig och nu är det full fokus mot Prix d’Amerique.

– Jag är helt hundra på att han kan vinna där, säger tränaren Nils Enqvist.

Opal Viking vann både försök och final i Premio Palio dei Comuni under söndagen. Förstapriset var 600 000 kronor och i sulkyn satt Jorma Kontio.

Det avgjordes i den italienska bergsbyn Montegiorgio, belägen på stövelns högra sida. Kommunloppet är en annorlunda upplevelse som körs inför en stor och fanatisk publik. Opal Viking vann 2006 och i fjol segrade Torvald Palema. Varje häst lottas ut till de deltagande kommunerna. En häst till varje kommun, där kusken sedan kör i kommunernas egna färger.

Känns finare än någonsin

Den svenske stjärnhästen svarade för en riktig kämpainsats. Trots en tung resa utvändigt om ledaren satte han nosen först precis på mållinjen.

– Opal Viking krigade och krigade hela vägen. Hästen är en enastående fighter och jag är full av beundran. Men jag hade lite torskfrossa när han inte fick ledningen, säger Nils Enqvist.

Det här var andra raka storloppssegern i Italien på kort tid. För två veckor sedan vann Opal Viking Nationernas Pris i Milano och tjänade 1,6 miljoner kronor. Han har haft ett fantastiskt år och sprungit in nästan sju miljoner kronor. Därmed är han Sveriges vinstrikaste häst i år. I vintras gjorde han stor succé i Frankrike och slutade sensationellt tvåa i Prix d’Amerique. Om två månader är det dags för en ny start i världens tuffaste travlopp.

– Enligt Jorma så känns hästen kanske finare än någonsin, och då är han inte i toppform ännu. Det ska han vara sista helgen i januari och jag är helt hundra på att han kan vinna Prix d’Amerique.

– ”Opalen” blir nu kvar i Italien och gör eventuellt två starter till innan han reser till Frankrike. Men det är inte helt spikat ännu, säger Nils Enqvist.

Segertiden för Opal Viking blev 1.12,4 över distansen 1600 meter. Tvåa blev italienske Filipp Roc och trea Passionate Kemp med Erik Adielsson. Den sistnämnde vann ett av försöken liksom Earl Tilly och Åke Svanstedt. Earl Tilly fick det inte att stämma i finalen då han travade allt sämre och galopperade i rygg på ledaren.

FAKTA

Tillägg: Sveriges vinstrikaste travhästar 2008:

1) Opal Viking – 6,9 miljoner kronor insprunget

2) Triton Sund – 3,8 miljoner

3) Finders Keepers – 3,4 miljoner

4) Maharajah – 3,1 miljoner

5) Sahara Dynamite – 3,1 miljoner

6) Dust All Over – 2,8 miljoner

7) Lie Detector – 2,7 miljoner

8) Hot Tub – 2,3 miljoner

9) Jaded – 2,1 miljoner

10) Garland Kronos, Lord Capar och Wellino Boko – 2,0 miljoner