Kommentatorerna fick glädjefnatt

Foto: KANAL75
TRAV

Segervrålet fick högtalarna att skallra i italienska tv-apparater.

Kommentatorerna gick upp i extas då svenska stjärnhästen Opal Viking vann Kommunloppet i Italien.

– De har en helt annan mentalitet där än vi har i Sverige, säger legendaren Bosse Rydgren.

Många travbesökare tycker att banreferenten spelar en stor roll för att spänningen i loppen ska bli så bra som möjligt.

Under söndagen avgjordes Kommunloppet i Italien. Vann loppet gjorde Nils Enqvists Opal Viking efter en hård upploppsstrid. De italienska refenterna är kända för att vara högljudda men söndagens lopp var något alldeles extra.

När Opal Viking skar mållinjen som etta gick referenterna upp i extas. Bosse Rydgren, legendarisk referent på Solvalla, har inte sett den italienska sändningen men vet hur det brukar låta i Italien.

– De brukar skrika och gapa rätt så rejält i Montegiorgio, säger han.

Hur ska man agera som referent?

– Det får inte bli för gapigt och skrikit utan man måste agera för att skapa tydlighet och stämmning. De som lyssnar ska ha en behållning.

Hur gör du för att få till ett bra referat?

– Det där sitter i ryggmärgen. Alla har sitt egna sätt och det gäller att skapa trygghet för den som lyssnar. Att italienarna skriker och gapar så mycket har med mentalitet och språk att göra. Det är bara att titta på två stycken italienare när de står och pratar.

Skulle du vilja ha mer sådant i Sverige?

– Jag tror inte den svenska travpubliken är mogen för det. Någon skulle säkert gilla det men de flesta skulle nog inte tycka om det.

Vilket lopp är det bästa du någonsin refererat?

– Jag vill nämna två lopp. När Meadow Road vann Elitloppet 1985 är ett ögonblick man inte glömmer. Det var ett fantastiskt lopp. Sedan så säger jag March of Dimes i Philadelphia 1988. Det är nog det bästa travlopp som någonsin körts. Sugercane Hanover vann loppet och det var många riktigt bra hästar med. Det var fantastisk stämning den dagen, säger Bosse Rydgren som i kväll referar på Rommetravet.

Se när kommentatorerna får glädjefnatt. Klicka här.

ARTIKELN HANDLAR OM