Elitloppsvinnaren slutar – går till avel

TRAV

Gamle Elitloppsvinnaren Steinlager har sprungit sitt sista lopp.

Efter att ha verkat i avel på grund av skada gjorde Steinlager sensationell comeback för svenske Olle Goop i början av 2008. Nu går den norske hästen till avel igen.

– Han blir 11 år nästa år och har gjort det så fantastiskt bra att han är förtjänt av att få ta det lugnare, säger Olle Goop.

Foto: KANAL75

Steinlager vann Elitloppet på Solvalla 2005. Året efter slutade han fyra i det loppet - och var halt efter målgången. Han hade skadat ett gaffelband i ett av frambenen. Slut på karriäen, trodde de allra flesta.

Två år senare, i februari 2008, efter ett par säsonger som avelshingst i Sverige, var Steinlager tillbaka i tävling igen.

Ett sista försök

Ägaren, 83-årige norrmannen Knut Olausson, vill se om det gick att starta igång sin häst en gång till. Uppdraget att träna gick till Olle Goop.

13 starter hann Steinlager med hos Goop, varav två slutade med seger. Det var ingen större summa som hann läggas till de snart 15 miljoner kronor Steinlager tjänat under sin framgångsrika karriär.

– Men han gjorde det bra. Det var ungefär ett sånt resultat vi hade väntat oss av hästen. Att han överhuvudtaget klarade att komma tillbaka så bra efter två år visar vilken otroligt fin häst det handlar om. Steinlager lämnar Sverige i nästa vecka för att gå i norsk avel, säger Olle Goop.

Mikael Wikner/Kanal75