”Nu siktar vi på Prix d´Amerique”

Lutfi Kolgjini efter andraplatsen i Frankrike

Foto: ars Jakobsson/KANAL75
Glen Kronos.
TRAV

Lutfi Kolgjini startade femårige Glen Kronos i ett riktigt rövargäng i Frankrike på måndagen.

Det blev en andraplats och mycket nära en seger i den tuffa konkurrensen.

– Nu siktar vi på Prix d´Amerique med Glen, säger en glad Lutfi Kolgjini.

Glen Kronos vann det italienska Derbyt 2006 och slog då Going Kronos. Den senare blev omtalad under sin karriär. Glen Kronos har hela tiden tävlat i skuggan av sin mera kände kullkamrat.

När Going nu gått till avel kan det vara dags för Glen att nå de riktiga höjderna igen. Kolgjini drar fram ett nytt ess ur skjortärmen inför de stora loppen i Frankrike i vinter.

– Så fin som han kändes i dag måste vi prova att ta sikte på Prix d´Amerique, säger Kolgjini.

Lysande insats

Femåringen var helt enkelt lysande i måndagens inledande lopp på Vincennes utanför Paris.

Lutfi Kolgjini hittade tredje utvändigt i loppet men gav sig av i spåren då det började dra ihop sig för att inte bli fastlåst. Glen Kronos kom fram utvändigt ledaren i utgången av den sista kurvan, samtidigt som loppets favorit Island Effe enkelt tog över ledningen mot en fördagen sämre Russel November.

Nära segern

Svensken tog över den sista biten in mot mål men fick snöpligt ge sig mot överraskningen Premiere Steed som störtdök till seger. Segermarginalen i mål var mindre än en halv hästlängd.

Glen Kronos fick drygt 280 000 kronor för andraplatsen och tiden blev densamma som för vinnande häst - 1.11,8 över 2100 meter med autostart.

Återvänder i december

Glen Kronos står redan i transporten på väg hem från Paris för lite allmänt underhåll och översyn. Planen är att Glen ska återvända för starter på Vincennes den 6 december, 28 december och 11 januari. Förhoppningen är att allt ska ända med deltagande i Prix d´Amerique sista söndagen i januari.

Andraplats för Lähdekorpi

Jägersrotränaren Conrad Lugauers Copper Beech var favorit till segern i måndagens femte lopp.

Det blev dock omedelbar diskvalifikation sedan Copper Beech störts till galopp redan i starten av en framförvarande konkurrent.

Istället blev det en annan svensk som klev fram. Kari Lähdekorpis Finish First serverades en invändig löpning av Nicolas Roussel och spurtade bra till en tredjeplats, värd ungefär 80 000 kronor.

KANAL75

ARTIKELN HANDLAR OM