Den flygande finländaren

TRAV

Jorma Kontio är på väg hem från ännu en italiensk storseger med Opal Viking.

På onsdag är det V64 på hemmaplan - och sedan väntar V75 på lördag i Malmö och dagen efter Europaderbyt i Milano.

– Tur det finns böcker, säger den flygande finländaren som gärna läser på resorna mellan travbanorna.

Vi fick tag i Jorma Kontio vid mellanlandningen i München på måndagseftermiddagen. Han sitter med en kopp kaffe och en bok, "Den ljuva giftkokerskan" av Arto Paasilinna.

Solvallakusken är på väg hem från ännu en i raden av storsegrar tillsammans med Opal Viking. Den här gången var ekipaget bäst i Kommunloppet i Montegeorgio.

Efter söndagens seger har Opal Viking tjänat sju miljoner kronor i år och drygt 17 miljoner totalt i karriären.

Hur bra är Opal Viking?

– Han är fantastiskt bra. Han är som ett fint rödvin och blir bara bättre med åren. Han är inte beroende av några speciella förutsättningar. Han går bra över lång eller kort distans, från ledning eller bakifrån, med skor eller barfota. Han levererar hela tiden och jag tycker att han är bäst i Sverige för dagen.

Väljer helst passagerarsätet

Jorma Kontio är en av landets flitigaste travkuskar och kör en bra bit över 1 000 lopp varje säsong. Bara den här månaden blir det fyra resor till Italien förutom alla resor från norr till söder hemma i Sverige.

Hur mycket reser du egentligen under ett år?

– De senaste åren har jag legat på 8 000-9 000 mil per år med bil, men på 90-talet då jag flängde som mest kom jag upp i 14 000 mil under ett år. När jag inte lyckas få med mig någon kompis har jag inget val utan får köra själv. Men det händer ganska ofta att någon åker med och då väljer jag helst passagerarsätet.

Blir du aldrig less på allt resande?

– Det är inget som jag går och funderar på utan resandet är en del i mitt jobb. Men som med de flesta yrken är det enklare att åka till jobbet vissa dagar än andra.

Hur fördriver du tiden i bilen?

– Mobilen ringer ganska frekvent, men annars gillar jag att lyssna på ljudböcker eller radio.

Hur många flygtimmar blir det på ett år?

– Det har jag ingen riktig koll på, men det blir en del flygresor. Min fru Päivi sköter mina bokningar.

En signal till Päivi Kontio, som är hemma i Enköping, ger besked.

– Det är en hel del pyssel för att få ihop hans flygresor, men jag brukar få ihop det så att han är på rätt plats vid rätt tidpunkt. Hittills i år är han uppe i 193 tävlingsdagar varav 51 stycken har varit med flyg.

Hotellnätter är inget som Jorma Kontio gillar.

– När jag är utomlands innebär det allt som oftast övernattning på hotell. Men har jag möjlighet så söker jag mig hem.

Bästa året hittills

Jorma Kontio har passerat 25 miljoner inkört och är på väg mot sitt bästa år någonsin.

– Opal Vikings andraplats i Prix d'Amerique var ett bra startskott på året och sedan har det rullat på fint. Årets största, och även min karriärs största seger, tog jag i Derbyt med Sahara Dynamite. Det handlar mest om att ha något mellan skalmarna, utan en bra häst är det svårt att lyckas, säger Jorma Kontio.

Onsdagarna är rena semestern för Jorma Kontio, i alla fall när det gäller resväg till jobbet. En dryg halvtimme tar det mellan villan och hemmabanan Solvalla.

Så här säger han om onsdagens V64-chanser:

– 11 Indian Quick D.K. (V64-1) har gjort jämna och säkra insatser under hösten även om hon inte har vunnit på ett tag. Nu står vi tråkigt till med ett elftespår och vi får inrikta oss på pengar.

– 6 Hells Kitchen Sisu (V64-2) är ett fint treåssto som plockar fina pengar mest varje gång men hon har aningen svårt för att sticka nosen först. Jag tvivlar på att hon räcker till seger, men med en smygresa kan hon dyka upp bland de tre, fyra främsta.

Bästa segerchansen

– 5 Conrads Linsan (V64-4) har jag inte kört tidigare men jag har sett henne tävla vid några tillfällen. Det verkar vara en kapabel travare med formen på topp då hon startar med två raka segrar i formraden. Hon fick ett vettigt utgångsläge och hon känns som min bästa segerchans på V64-spelet.

– 1 Martin L.Sisu (V64-5) har svarat för bra insatser på slutet. Vid segrarna har han spurtat riktigt bra och senast var han godkänd som femma. Han är inte tillräckligt startsnabb för att kunna utnyttja innerspåret men jag hoppas att vi får en bra position. Med klaff kan han sluta långt framme.

Lars-Ove Pettersson/Kanal75