Going Kronos slutar tävla

Foto: jörgen tufvesson
TRAV

Nu är det klart att Going Kronos slutar tävla och går till avel.

Nästa år kommer hästen stå på Menhammar stuteri.

– Alla i ägargruppen var överens om det här och det blir ingen mer tävling för Going Kronos, berättar Jan-Olov Alfredsson på Mellby Gård till Travronden.

Ägarna till Going Kronos berättade under fredagen att hästen slutar tävla och går till avel. Från och med nästa år kommer hästen att stå på Menhammar stuteri, skriver Travronden.

Att betäcka sitt sto med hingsten kommer att kosta 125 000 kronor plus moms vid levande föl.

– Menhammars veterinär, Johan Hellander, tyckte att Going Kronos skulle begränsas till cirka 75 ston inledningsvis. Men går det bra kan man tänka sig att släppa lite på det antalet, säger Jan-Olof Alfredsson till tidningen.

För tränaren Lutfi Kolgjini kändes beslutet lite tungt.

– Klart att det är vemodigt men det känns som ett helt rätt beslut.  Jag tror att ”Going” kan bli en mycket bra avelshingst. Han har alla de fysiska egenskaper som krävs och dessutom är han ju efter Viking Kronos, säger Kolgjini till TT.

Charmade publiken

Going Kronos blev redan som treåring en stor publikfavorit. Hästens utstrålning charmade hela den svenska travpubliken och redan i sin livs andra start sprang Lutfi Kolgjinis häst 1.14,8 över 2 140 meter voltstart. Going Kronos radade upp segrarna som treåring och var helt överlägsen i kullen. Som fyraåring spände Lutfi Kolgjini bågen och startade sin häst mot världseliten. Going Kronos startade bland annat i Elitloppet där han slutade tvåa i sitt försök, men det blev galopp i finalen.

Under 2008 har stjärnhästen gjort 13 starter vilket resulterat i 4 segrar. Senaste starten skedde på Tingsryds travbana där hästen vann väldigt enkelt. Going Kronos deltog även i årets Elitlopp. Den här gången gång blev det, precis som året innan, en andraplats i försöket. I finalen slutade han femma efter ett tufft lopp.

Going Kronos ägs av bland annat Mellby Gård AB. Hästen har tjänat över 6,5 miljoner kronor under sin karriär.