”Mer en affärsman än en travtränare”

Kari Lähdekorpi jagar segern i tränarligan.

Foto: KANAL75
TRAV

Kari Lähdekorpi slåss om segern i tränarligan.

Just nu ligger han hack i häl på Åke Svanstedt.

Men Kari ser sig själv inte som någon större travtränare.

– Jag är mer en affärsman än travtränare, säger Kari.

Året börjar lida mot sitt slut och spänningen börjar öka i alla landets travligor. En av de mest jämna, och prestigefyllda, är tränarligan.

Just nu leder Åke Svanstedt på 27,6 miljoner kronor inkört till stallet under 2008.

Men Svanstedt får inte slappna av för bakifrån hotas han - av en halvgalen finländare vid namn Kari Lähdekorpi som har 27,3 miljoner på kontot.

Kari Lähdekorpi är alltid med och slåss i toppen av tränarligan och förra året vann han ligan efter ett mycket bra avslut på året för hans stall. I år har det inte gått lika bra för Stall Lähdekorpi men trots det är de med i toppen av tränarligan och fightas.

– Vi har haft enormt mycket starthästar och vi har verkligen nött ihop våra pengar. Vi har inte haft några riktiga toppar i år och därför har det gått sämre i år än tidigare. Men nästa år kommer jag nog dra ner på antalet starter. Just nu gör vi 2 200 per år och det håller inte.Det blir så enormt mycket resande.

Vad är viktigast att tänka på när man har så mycket hästar i träning som du har?

– Det krävs att man har bra personal. Jag ger stort förtroende till dem och de måste klara sig själva. Många av mina anställda kan mer än vad jag kan.

Hur lägger du upp allt från fodring till fortkörning?

– Det gäller att planera noga. Fodringen är en annan kille som har hand om men fortkörningen är min avdelning. Men det går rätt så fort då jag gör det så ofta. Anmälningen är det som tar tid. Jag gillar inte att det ska ta sådan tid varje gång man ska anmäla.

Klyschan "bakom varje framgångsrik man står en kvinna" är sliten men i Kari Lähdekorpis fall stämmer det verkligen. Karis fru, Marjaana Alaviuhkola, är hästveterinär och i år fick hon pris som årets företagare.

– Det är verkligen stort att hon fick det. Jag tänker inte på hur bra hon är för min rörelse. Hon finns alltid där när man behöver hjälp och jag anser henne som oersättlig. Behöver jag hjälp med någon häst så finns hon alltid där.

Tänker man mycket på tränarligan?

– Nej det gör jag inte nu för jag har ingen chans att vinna den. Så känns det i alla fall. Jag har inte tillräckligt bra form på stallet samtidigt som Stig H Johansson (27,1 miljoner inkört) har hästar med i miljonlopp. Tar han någon miljon i sådana lopp är det kört. Ingen av mina hästar har vunnit ett stort lopp i år, då går det inte att vinna. Vi hade en kanonperiod i slutet av förra året men det har vi inte i år.

Hur bra travtränare är du enligt dig själv?

– Jag är helt övertygad om att det finns över 100 bättre hästkarlar än mig. Men jag driver ett företag och det är det som driver mig framåt. Jag känner mig mer som en affärsman än en travtränare. När jag var 19 år hade jag aldrig varit på trav. Jag använder sunt förnuft och jag har ingen större hästbakgrund, säger Kari Lähdekorpi tillTrav365.

FAKTA

Topp tre i tränarligan:

1. Åke Svanstedt (27,6 miljoner inkört)

2. Kari Lähdekorpi (27,3)

3. Stig H Johansson (27,1)