”Hästarna är som en drog”

Foto: MAGNUS SANDBERG
TRAV

Han har ett nyvunnet travintresse och har fått mentala råd av kompisen Erik Adielsson.

På söndag rider Wille Crafoord i Globens kändistävling.

Innan dess bjuder han Trav365:s läsare på ett V75-system.

– Hästarna är som en drog, säger den populäre artisten.

Den grammisbelönade låtskrivaren och trubaduren har en ny passion. Numera tar hästarna en stor plats hos Wille Crafoord.

Framförallt är det ridhästarna som har fångat artisten men han har även blivit intresserad av trav.

– Travintresset blommade upp i samband med Elitloppet i år. Det var första gången jag var där och det var en häftig upplevelse, säger Wille Crafoord.

– Jag har lärt känna Erik Adielsson i andra sammanhang och det är han som har fått mig intresserad. Erik har även tipsat mig om ett par vinnare och hästar är underbara djur.

I somras turnerade artisten på ett litet annorlunda sätt. Tillsammans med Arja Saijonmaa och Tina Ahlin tog de sig fram på hästryggen mellan spelningarna. Under namnet ”Hovturnén” red de mellan olika slott i Skåne och spelade på gods och gårdar. Såväl konserterna som det speciella färdmedlet var mycket uppskattat.

– Förra året åkte vi moped när vi turnerade i Värmland. Eftersom jag nu har blivit intresserad av hästar så tänkte jag att vi rider istället. Det var faktiskt jäkligt kul och jag sitter nu och planerar vilka artister som ska vara med i nästa års hovturné. Det här ska vi absolut göra om, säger Wille Crafoord.

Almenäs, Bengtzing och Crafoord

Men just nu koncentrerar sig han på hästhoppning. På söndag ska Craaford vara med i Globens prestigefyllda kändistävling. Förutom han själv deltar bland annat Jessica Almenäs, Linda Bengtzing, Matte Carlsson, Blossom Tainton och Peter Gustafsson ifrån Bonde söker fru.

– Det här är något helt annorlunda och mycket svårare än att bara sitta på en turhäst. Men jag har tränat stenhårt och tagit ridlektioner varje dag sedan den 1 oktober.

– Till min hjälp har jag anlitat en av Sveriges bästa tränare i hästhoppning, Anna Persson. Hon har piskat upp mig rejält de senaste dagarna, skrattar han.

– Dessutom har Erik Adielsson gett mig goda råd när det gäller den mentala biten hos hästarna. Det har varit värdefullt.

Hur känns det inför premiären i Globen på söndag?

– Nervöst. Men det känns att jag har lärt mig en hel del också. Under torsdagen hoppade jag 1.20 och träningen har gett resultat. Så tävlingen ska både bli kul och spännande. Jag ska kämpa som en galning.

Vad är tjusningen med hästar?

– Det bästa är att det är så härligt att vara ute i naturen och rida. Hästarna är som en drog som man inte kan sluta med. Och ett lyckat hopp är en helt otrolig känsla.

Spikar Adielsson

Men innan kändistävlingen i Globen är det V75 på Jägersro. Wille Crafoord har gjort ett V75-tips till Trav365:s läsare och valet av spikarna var självklara för honom.

– Jag litar på Erik Adielsson. Det brukar jag göra och det har gått bra hittills, säger han.

FAKTA

Wille Crafoords V75-system

V75-1: 2 Victory Power

V75-2: 4, 5

V75-3: 1, 3, 5, 7

V75-4: Alla 12 hästarna

V75-5: 2, 3, 4

V75-6: 1, 4, 5, 8, 10

V75-7: 6 Happy Dancer

Systemet är på 1440 rader