Oroliga aktiva har hört av sig

Foto: TV4/KALLA FAKTA
Banveterinären Anders Darenius berättar om vilka skador travhästarna kan få.
TRAV

Många aktiva inom travet är oroliga.

På söndag granskar TV4:s Kalla Fakta den svenska travsporten.

Ämnet är ”det dolda djurplågeriet”.

– De aktiva får känna efter själva om det finns fog för oro, säger Kajsa Lindohf, redaktör för Kalla Fakta.

På söndag klockan 19.20 sänds Kalla Faktas program ”Travsportens dolda djurplågeri”. Reportern Sofia Hartung har granskat travsporten när det gäller spödrivningar och andra otillåtna träningsmetoder. I programmet intervjuas veterinären Anders Darenius som är kritisk över hur travsporten låter honom bedriva sitt arbete.

– Vi har tittat närmare på reglerna om hur djurskyddets lagar efterlevs. Framförallt har vi tittat på spödrivningen som har debatterats tidigare. Där har vi tagit fasta på ”Busligan” inom travet, de kuskar som har fått mest böter för drivningar. Vi har även ställt frågan om travets reglemente efterlevs, berättar Kajsa Lindohf.

Finns dolda fel hos hästarna

Anders Darenius sa i en intervju tidigare i veckan att det inte finns tid för att undersöka hästarna ordentligt i samband med tävlingarna. Han pratar om att det finns massor av dolda fel hos hästarna som tävlar.

– Travsporten omsätter tolv miljarder om året och och engagerar tusentals människor. Vi vill spegla bilden av sporten för de som inte är så insatta. Normalt sett är det en väldigt liten del av travet som visas i tv-rutan.

– Men det finns fortfarande saker att jobba på. Det känns exempelvis olyckligt att en banveterinär känner sig begränsad i sitt yrkesuttövande. När det finns så mycket pengar i sporten borde det finnas pengar att tillsätta mer resurser så att djurskyddet efterlevs.

Finns det anledning för de aktiva att vara oroliga?

– De får nog känna efter själva om det finns fog för oro. Det har i alla fall aldrig ringt så många och visat intresse för ett program i Kalla Fakta som inför det här. Både aktiva och privatpersoner har hört av sig, säger Kajsa Lindohf.