Zimba Boko var helt överlägsen

Foto: Lars Jakobsson/Kanal75
Zimba Boko och Jorma Kontio efter den mycket imponerande seger i uttagningsloppet på Solvalla. I dag var hästen överlägsen igen och vann Svensk Uppfödningslöpning.
TRAV

Det blev en finsk seger i Svensk Uppfödningslöpning.

Jorma Kontio och Zimba Boko utklassade sitt motstånd på Jägersro.

– Det är en jättefin häst och hon var bra i dag, sa Jorma Kontio.

Markku Nieminens Zimba Boko imponerade oerhört mycket när hon vann sitt uttagningslopp till Svensk Uppfödningslöpning på Solvalla. Inför dagens lopp var hästen givetvis megafavorit till att ta hem loppet.

”Jättefin”

Jorma Kontio tog en safety start med Zimba Boko och koncentrerade sig bara på att hålla hästen i rätt gångart. När talangen hade travat in sig så gled Kontio fram utvändigt om ledande Ultradidact F.. Med 400 meter från mål galopperade Ultradidact F. och helt plötsligt fick Digital Chit Chat överta ledningen – men även hon galopperade bort sig. Då fick Jorma Kontio fritt fram och lämnade de övriga. In på upploppet ledde ekipaget med flera längder samtidigt som Jorma Kontio bara satt och finåkte bakom det mycket kapabla stoet. Hästen joggade undan till en överlägsen seger i Sveriges anrikaste årgångslopp.

–  Det är en jättefin häst och hon var bra i dag. Jag fick köra lugnt från början och hade kontroll på loppet, jag tog det lugnt i dödens och när Johnnys hoppade 400 kvar körde vi på. Banan var lite tung i dag men det här är en mycket fin och lugn häst, hon är lite samma typ som Rae Boko, sade Jorma Kontio.

Galopp

Zimba Bokos segertid blev till 1.16,9a/2140 vilket var en halvsekund långsammare än vid försöksvinsten på Solvalla. Digital Chit Chat ställde sig i trav snabbt och kunde gå i mål som tvåa bakom Zimba Boko.

Lutfi Kolgjinis Juggle Face var en av de mer betrodda på förhand, men för den hästen slutade det hela i galopp. För dagen kördes hästen av Jörgen Sjunnesson.