”Mycket avundsjuka i den här branschen”

”Kan vara någon som vill skada Åke”

Foto: Kanal75
Åke Svanstedt.
TRAV

I kvällens ”Kalla Fakta” berättar ett anonymt vittne att Åke Svanstedt använt elchocker på sina hästar.

Svanstedt ska ha använt så kallade ”grisfösare” i träningen.

– Att ha en skuggad person med förvrängd röst som berättar det här, det håller inte, säger STC:S överveterinär Peter Forssberg.

Foto: TV4
Det anonyma vittnet som påstår att Åke Svanstedt använder olagliga metoder när han tränar sina hästar.

Det här är inte första gången rykten om att Åke Svanstedt ska ha använt så kallade ”grisfösare” på sina hästar. För tre år sedan pratade han ut i en stor intervju för Aftonbladet.

– Det finns ingenting att avslöja, sa Åke Svanstedt då.

Efter den incidenten gjorde STC en hemlig razzia mot Åke Svanstedts gård.

– Vi hittade ingenting, säger STC:s överveterinär Peter Forssberg.

Inte ovanligt

I kväll i TV4:s ”Kalla Fakta” träder ett anonymt vittne fram och uppger att Åke Svanstedt använder den olagliga metoden i sin träning. Vittnet berättar att Svanstedt inte använder metoden på merparten av sina hästar, men att det inte är ovanligt att det förekommer. Svanstedt ska ha gett order till sina anställda om att använda elchockerna i träning. Men några bevis finns inte.

– För att man ska kunna göra något i ett rättssamhälle så måste man ha bevis och flera vittnen. Att ha en skuggad person med förvrängd röst som berättar det här, det håller inte, säger Peter Forssberg.

Kommer ni att göra ett nytt tillslag på Svanstedts gård?

– Det talar vi inte om.

Hur ofta har ni varit på gården?

– Vi gör anmälda, eller oanmälda besök en gång per år. Men det gäller inte bara Svanstedt, det gäller alla proffs.

Ryktena om att Svanstedt ska ha använt el på sina hästar har cirkulerat i flera år men inga bevis har hittats.

Förödande konsekvenser

Tror du att det kan vara en bluff det här? Att någon vill skada Svanstedt?

– Vi har håller alla möjligheter öppna. Visst kan det vara så att det är någon som vill Åke illa. Vi måste agera som att båda de här påståendena är sanna. Vi kan inte blunda för att det finns mycket avundsjuka i den här branschen. Jag tycker det är dåligt att man försöker göra tv på något som bara är rykten, Om det nu bara är rykten. Låt oss säga att det är lögn alltihopa, då får det ju förödande konskevenser för den som är drabbad.

Hur har tipsen kommit in?

– Vi har fått några anonyma telefonsamtal som inte går att spåra. Och några anonyma brev, sannolikt har flera av dessa brev samma avsändare.

Vilket straff väntar Svanstedt om detta kan bevisas?

– Om det finns något som liknar bevis, så börjar vi en utredning. Har man sådana här grova misstankar, så tar man Åkes Svanstedts licens direkt. Får man ett erkännande eller liknande så blir han av med licensen och beträdandeförbud på alla travbanor. Han får inte vara på varken stallbacke eller publikplats. Samtidigt lämnar vi hela vår utredning till våra domstolar som får avgöra vilket straff det ska bli, samtidigt skickar vi den vidare till polisen. Sen får de föra det vidare.

– Men jag kan säga att det här brottet är ett solklart brott mot djurskyddslagen. Sannolikt brukar det bli dagsböter, följdverkan på det är att man blir tilldömd ett djurhållningsförbud, antingen bara hästar eller för alla djur.

Kalla Faktas program om ”Det dolda djurplågeriet” sänds i kväll klockan 19.20 i TV4.

Trav365 har sökt Åke Svanstedt för en ny kommentar, men han har inte gått att nå.